Krem z buraków z mlekiem kokosowym
2021-03-29
łatwy
80 min
4
Mleko kokosowe zawiera składniki mineralne – mangan, miedź, fosfor, magnez, żelazo i selen. Jest w nim również niewielka ilość witamin, m.in.: C, niacyna, kwas foliowy i inne witaminy z grupy B.
Przepis pochodzi z książki „Zawsze syci na diecie”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl
SKŁADNIKI
- 3–4 buraki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 cm świeżego kłącza imbiru
- puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 750 ml wody
- szczypta cynamonu
- szczypta ostrej papryki
- 2 łyżki soku z cytryny albo limonki
- olej do smażenia
- garść natki pietruszki
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzać do 200°C. Buraki oczyścić, każdy zawinąć w folię aluminiową i piec przez 45 minut, aż będą miękkie. Lekko wystudzić, obrać i pokroić na plasterki.
- Cebulę, czosnek i imbir obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, czosnek, imbir i buraczki i chwilę podsmażać. Dolać wodę, mleko kokosowe, łyżeczkę soli.
- Gotować na małym ogniu przez 15 minut. Zmiksować na gładki krem, dodać przyprawy i sok z cytryny. Podawać z natką pietruszki (można użyć też kolendry).
Beszamel - Buraki