Krem z buraków z mlekiem kokosowym

2021-02-23
Słodka zupa-krem z buraczków to świetne rozwiązanie na diecie
Autor: EZ Zupa-krem z buraków jest aromatyczna i ma lekko egzotyczny smak!
łatwy
80 min
4

Mleko kokosowe zawiera składniki mineralne – mangan, miedź, fosfor, magnez, żelazo i selen. Jest w nim również niewielka ilość witamin, m.in.: C, niacyna, kwas foliowy i inne witaminy z grupy B.

Przepis pochodzi z książki „Zawsze syci na diecie”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl

Składniki

3–4 buraki

cebula

2 ząbki czosnku

3 cm świeżego kłącza imbiru

puszka mleka kokosowego (400 ml)

750 ml wody

szczypta cynamonu

szczypta ostrej papryki

2 łyżki soku z cytryny albo limonki

olej do smażenia

garść natki pietruszki

sól

pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Piekarnik nagrzać do 200°C. Buraki oczyścić, każdy zawinąć w folię aluminiową i piec przez 45 minut, aż będą miękkie. Lekko wystudzić, obrać i pokroić na plasterki.

Cebulę, czosnek i imbir obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, czosnek, imbir i buraczki i chwilę podsmażać. Dolać wodę, mleko kokosowe, łyżeczkę soli.

Gotować na małym ogniu przez 15 minut. Zmiksować na gładki krem, dodać przyprawy i sok z cytryny. Podawać z natką pietruszki (można użyć też kolendry).

Beszamel - Buraki
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE