Krem z buraków z mlekiem kokosowym

2021-03-29
Słodka zupa-krem z buraczków to świetne rozwiązanie na diecie
Autor: EZ Zupa-krem z buraków jest aromatyczna i ma lekko egzotyczny smak!
łatwy
80 min
4

Mleko kokosowe zawiera składniki mineralne – mangan, miedź, fosfor, magnez, żelazo i selen. Jest w nim również niewielka ilość witamin, m.in.: C, niacyna, kwas foliowy i inne witaminy z grupy B.

Przepis pochodzi z książki „Zawsze syci na diecie”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl

SKŁADNIKI

  • 3–4 buraki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm świeżego kłącza imbiru
  • puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 750 ml wody
  • szczypta cynamonu
  • szczypta ostrej papryki
  • 2 łyżki soku z cytryny albo limonki
  • olej do smażenia
  • garść natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzać do 200°C. Buraki oczyścić, każdy zawinąć w folię aluminiową i piec przez 45 minut, aż będą miękkie. Lekko wystudzić, obrać i pokroić na plasterki.
  • Cebulę, czosnek i imbir obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, czosnek, imbir i buraczki i chwilę podsmażać. Dolać wodę, mleko kokosowe, łyżeczkę soli.
  • Gotować na małym ogniu przez 15 minut. Zmiksować na gładki krem, dodać przyprawy i sok z cytryny. Podawać z natką pietruszki (można użyć też kolendry).
Beszamel - Buraki