Krem z buraka z twarogiem i dymką

2021-03-29
Krem z buraka z twarogiem i dymką
Autor: Shutterstock Krem z buraka z twarogiem i dymką to pyszny zestaw na jesienne dni.
łatwy
100 min
4

Aksamitny krem z buraka, kwaskowy twaróg i ostra dymka tworzą połączenie, które na długo zapada w pamięć. Taka zupa, jest pyszna, zdrowa i ma niewiele kalorii, więc bez obaw można sięgnąć po dokładkę.

SKŁADNIKI

  • pół kilograma buraków
  • niewielki pęczek włoszczyzny
  • ząbek czosnku
  • 1 litr bulionu z warzyw
  • 2 łyżki masła
  • sok z cytryny
  • pęczek dymki
  • 100 g twarogu
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraki, marchew, pietruszkę, pora, cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać przeciśnięty czosnek.
  • Przesmażone warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem i gotować, aż buraki będą miękkie.
  • Zmiksuj warzywa na gładko. Jeśli krem będzie zbyt gęsty dodaj wody lub bulionu. Aby był kwaśniejszy dodaj trochę soku z cytryny.
  • Podawaj posypany dymką i pokruszonym twarogiem.