Krem z buraka z twarogiem i dymką
2021-03-29
łatwy
100 min
4
Aksamitny krem z buraka, kwaskowy twaróg i ostra dymka tworzą połączenie, które na długo zapada w pamięć. Taka zupa, jest pyszna, zdrowa i ma niewiele kalorii, więc bez obaw można sięgnąć po dokładkę.
SKŁADNIKI
- pół kilograma buraków
- niewielki pęczek włoszczyzny
- ząbek czosnku
- 1 litr bulionu z warzyw
- 2 łyżki masła
- sok z cytryny
- pęczek dymki
- 100 g twarogu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki, marchew, pietruszkę, pora, cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać przeciśnięty czosnek.
- Przesmażone warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem i gotować, aż buraki będą miękkie.
- Zmiksuj warzywa na gładko. Jeśli krem będzie zbyt gęsty dodaj wody lub bulionu. Aby był kwaśniejszy dodaj trochę soku z cytryny.
- Podawaj posypany dymką i pokruszonym twarogiem.