Krem selerowy z parmezanem: przepis na pożywną i aromatyczną zupę
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Seler korzeniowy wyróżnia się niską kalorycznością, a także dużą zawartością wielu składników odżywczych, m.in. witaminy C. Zupa krem z selera pozwala się zaś dobrze rozgrzać zimą, choć można ją przygotować przez cały rok. Sprawdź nasz przepis na krem selerowy z parmezanem i innymi warzywami korzeniowymi.
SKŁADNIKI
- duży seler
- 2 cebule
- 1 duża marchewka
- pietruszka
- ząbek czosnku
- masło
- oliwa
- 2 kostki rosołu drobiowego
- 50 ml śmietany
- 2 kromki bułki
- parmezan
- przyprawy: sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa - seler, marchewkę i pietruszkę - pokroić w plastry, a cebulę i czosnek drobno posiekać.
- Na maśle i oliwie zeszklić czosnek i cebulę. Dodać pokrojony seler, marchew i pietruszkę. Całość smażyć na średnim ogniu przez maks. 10 minut. Do warzyw dodać kostki rosołowe i wlać 1,5 l wody. Wszystkie składniki gotować przez 25-30 minut.
- Po ugotowaniu zupę ostudzić i zmiksować na gładki krem. Do kremu dodać drobno starty parmezan - najlepiej połowę sera, resztę można wykorzystać do posypania zupy przed podaniem. Wymieszać, dodać śmietanę i podgrzać. Całość doprawić solą i pieprzem.
- Przygotowanie grzanek: bułki pokroić w kostkę i usmażyć na oliwie na złoty kolor. Serwować z zupą.