Krem selerowy z parmezanem: przepis na pożywną i aromatyczną zupę

2021-03-29
Krem selerowy z parmezanem: przepis na pożywną i aromatyczną zupę
Autor: pixabay.com Zupa krem z selera to bomba witaminowa - w dodatku niskokaloryczna
łatwy
45 min
4

Seler korzeniowy wyróżnia się niską kalorycznością, a także dużą zawartością wielu składników odżywczych, m.in. witaminy C. Zupa krem z selera pozwala się zaś dobrze rozgrzać zimą, choć można ją przygotować przez cały rok. Sprawdź nasz przepis na krem selerowy z parmezanem i innymi warzywami korzeniowymi.

SKŁADNIKI

  • duży seler
  • 2 cebule
  • 1 duża marchewka
  • pietruszka
  • ząbek czosnku
  • masło
  • oliwa
  • 2 kostki rosołu drobiowego
  • 50 ml śmietany
  • 2 kromki bułki
  • parmezan
  • przyprawy: sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa - seler, marchewkę i pietruszkę - pokroić w plastry, a cebulę i czosnek drobno posiekać.
  • Na maśle i oliwie zeszklić czosnek i cebulę. Dodać pokrojony seler, marchew i pietruszkę. Całość smażyć na średnim ogniu przez maks. 10 minut. Do warzyw dodać kostki rosołowe i wlać 1,5 l wody. Wszystkie składniki gotować przez 25-30 minut.
  • Po ugotowaniu zupę ostudzić i zmiksować na gładki krem. Do kremu dodać drobno starty parmezan - najlepiej połowę sera, resztę można wykorzystać do posypania zupy przed podaniem. Wymieszać, dodać śmietanę i podgrzać. Całość doprawić solą i pieprzem.
  • Przygotowanie grzanek: bułki pokroić w kostkę i usmażyć na oliwie na złoty kolor. Serwować z zupą.