Kostka warzywna
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Kostka warzywna wykonana domowym sposobem jest znacznie zdrowsza niż ta kupowana w sklepie. Składniki kostki można modyfikować, dodać seler naciowy, parmezan, cebulę, kurkumę lub suszone grzyby. Można przygotować też wersję mięsną – z mięsem kurczaka lub wołowiną – mięso przed gotowaniem należy zblendować, a czas gotowania kostki wydłużyć do 50 minut.
Przepis pochodzi z książki „Przetwory”, którą można kupić w salonikach prasowych i na www.sklep.grupazpr.pl
Przepis pochodzi z książki „Przetwory”, którą można kupić w salonikach prasowych i na www.sklep.grupazpr.pl
SKŁADNIKI
- 2–3 marchewki
- korzeń pietruszki
- mały seler
- mały por
- 1/2 małej cebulki
- 2 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki - 10 ziarenek pieprzu
- 2 łyżki majeranku
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- szklanka wody
- sól, pieprz, papryka, lubczyk
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchew, korzeń pietruszki, seler i por zetrzeć na tarce o małych oczkach lub zblendować. Natkę pietruszki i czosnek posiekać. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzać oliwę, dodać warzywa i przyprawy. Smażyć 5 minut, następnie dodać wodę, dusić około 30 minut na wolnym ogniu, aż woda odparuje.
- Warzywną masę schłodzić. Można ją podzielić na porcje do woreczków i przechowywać w lodówce
lub przełożyć do pojemniczków do lodu i zamrozić. - Domowa kostka zachowuje świeżość przez wiele tygodni. Można też ją przełożyć do małych słoiczków i pasteryzować.