Kostka warzywna

2021-03-29
Kostka rosołowa
Autor: Shutterstock Zdrowa i niezastąpiona kostka rosołowa zrobiona domowym sposobem
łatwy
60 min
4

Kostka warzywna wykonana domowym sposobem jest znacznie zdrowsza niż ta kupowana w sklepie. Składniki kostki można modyfikować, dodać seler naciowy, parmezan, cebulę, kurkumę lub suszone grzyby. Można przygotować też wersję mięsną – z mięsem kurczaka lub wołowiną – mięso przed gotowaniem należy zblendować, a czas gotowania kostki wydłużyć do 50 minut.

Przepis pochodzi z książki „Przetwory”, którą można kupić w salonikach prasowych i na www.sklep.grupazpr.pl

Przepis pochodzi z książki „Przetwory”, którą można kupić w salonikach prasowych i na www.sklep.grupazpr.pl

SKŁADNIKI

  • 2–3 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • mały seler
  • mały por
  • 1/2 małej cebulki
  • 2 ząbki czosnku
    pęczek natki pietruszki
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 2 łyżki majeranku
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szklanka wody
  • sól, pieprz, papryka, lubczyk

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchew, korzeń pietruszki, seler i por zetrzeć na tarce o małych oczkach lub zblendować. Natkę pietruszki i czosnek posiekać. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  • Na patelni rozgrzać oliwę, dodać warzywa i przyprawy. Smażyć 5 minut, następnie dodać wodę, dusić około 30 minut na wolnym ogniu, aż woda odparuje.
  • Warzywną masę schłodzić. Można ją podzielić na porcje do woreczków i przechowywać w lodówce
    lub przełożyć do pojemniczków do lodu i zamrozić.
  • Domowa kostka zachowuje świeżość przez wiele tygodni. Można też ją przełożyć do małych słoiczków i pasteryzować.