Koperkowa z kiełbasą i serem: przepis na domową zupę
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Koperkowa z podsmażoną kiełbasą i topionym serem to przepis wymyślony z potrzeby chwili. Idealny dla dużych i małych mięsożerców. Do przygotowania zupy wykorzystuję resztki z lodówki. Do tego garść orzeźwiającego koperku i chrupiące grzanki. Moja rodzina jest zachwycona! Wypróbujcie ten przepis na domową zupę na własnej rodzinie!
Zobacz krótkie wideo, dlaczego warto używać świeżych ziół w kuchni:
SKŁADNIKI
- 4 łyżki masła
- 2/3 szklanki posiekanego pora, zielona część
- 6-8 ząbków czosnku, drobno pokrojonych
- 1 marchewka, starta na tarce
- 1 pietruszka, starta na tarce
- 1,5 l rosołu drobiowego
- 100 g serka topionego
- 60 g sera cheddar, startego
- 150 g kiełbasy
- 4 kromki bułki, pokrojonej w kostkę
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 1 pęczek koperku posiekanego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku rozgrzać masło. Dodać posiekanego pora i czosnek, smażyć do chwili, gdy warzywa zmiękną.
- Dodać startą marchewkę i pietruszkę. Smażyć jeszcze około 3 minut.
- Wlać rosół i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu około 10 minut. Zdjąć z ognia.
- Zupę ewentualnie zmiksować. Dodać pokrojony w kostkę topiony serek oraz tarty ser i mieszać do rozpuszczenia.
- Kiełbasę pokroić na plasterki i zrumienić na 1 łyżce rozgrzanego oleju.
- Oddzielnie zrumienić grzanki na 1 łyżce oleju i 1 łyżce masła.
- Tuż przed podaniem do zupy dodać podsmażoną kiełbasę, zrumienione grzanki i posiekany koperek. Smacznego!
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw