Kartoflanka z grzybami: przepis na łatwą i pożywną zupę

2021-03-29
Kartoflanka z grzybami
Autor: Shutterstock Kartoflanka z grzybami lepiej smakuje z dodatkiem śmietany
łatwy
50 min
4

Kartoflanka z grzybami to bardzo pożywne i proste do przyrządzenia danie. Wystarczy połączyć ziemniaki z grzybami i gotowe. Podajemy prosty przepis na aromatyczną kartoflankę.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • włoszczyzna
  • garść suszonych grzybów
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • sól
  • posiekana natka pietruszki
  • opcjonalnie: śmietana lub jogurt do zabielenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dzień wcześniej namoczyć opłukane grzyby. Nazajutrz ugotować je w tej samej wodzie i pokroić w paski.
  • Ugotowane ziemniaki pokroić w plasterki, włoszczyznę zalać w garnku wrzątkiem.
  • Dodać przyprawy i grzyby razem z wodą, w której się gotowały, posolić do smaku, gotować 20 minut. Posypać pietruszką.
  • Zupę można również zabielić śmietaną lub jogurtem. Trzeba jednak pamiętać, że każda łyżka śmietany to dodatkowe kalorie!