Kartoflanka z grzybami: przepis na łatwą i pożywną zupę
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Kartoflanka z grzybami to bardzo pożywne i proste do przyrządzenia danie. Wystarczy połączyć ziemniaki z grzybami i gotowe. Podajemy prosty przepis na aromatyczną kartoflankę.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- włoszczyzna
- garść suszonych grzybów
- ziele angielskie
- listek laurowy
- sól
- posiekana natka pietruszki
- opcjonalnie: śmietana lub jogurt do zabielenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dzień wcześniej namoczyć opłukane grzyby. Nazajutrz ugotować je w tej samej wodzie i pokroić w paski.
- Ugotowane ziemniaki pokroić w plasterki, włoszczyznę zalać w garnku wrzątkiem.
- Dodać przyprawy i grzyby razem z wodą, w której się gotowały, posolić do smaku, gotować 20 minut. Posypać pietruszką.
- Zupę można również zabielić śmietaną lub jogurtem. Trzeba jednak pamiętać, że każda łyżka śmietany to dodatkowe kalorie!