Kartoflanka z fenkułem i jabłkami: lekka zupa o zachwycającym smaku
2021-04-15
łatwy
25 min
6
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Fenkuł włoski ma przyjemny słodki smak o odświeżającym aromacie anyżku. Nie jest tani. Ale warto go wykorzystać do przygotowania pysznej, lekkiej zupy ziemniaczanej. Przepis na kartoflankę z fenkułem i jabłkami jest bardzo łatwy. W ogóle gotowanie zup to łatwizna!
SKŁADNIKI
- 1 mały fenkuł lub 1/2 dużego
- 3 średnie ziemniaki
- 1 średnia pietruszka
- 1/2 szklanki pora drobno posiekanego
- 1 duże jabłko lub 2 mniejsze
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy lub oleju roślinnego
- 1,5 l bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fenkuł pokroić na cienkie plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pietruszkę pokroić drobno lub zetrzeć na tarce. Pora posiekać drobno. Jabłko pozbawić gniazda nasiennego i pokroić na zapałkę lub zetrzeć na tarce.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać mało i oliwę. Dodać pokrojony korzeń pietruszki i posiekanego pora. Smażyć przez 2-3 minuty, aż warzywa zmiękną i staną się szkliste. Dodać fenkuł i smażyć jeszcze 1-2 minty. Na koniec dodać pokrojone ziemniaki i jabłko.
- Wlać bulion. Doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut.
- Spróbować. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Połowę zupy odlać i zmiksować lub przetrzeć na krem. Ponownie dodać do całości. W ten naturalny sposób zagęszczamy zupę.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?