Kartoflanka z fenkułem i jabłkami: lekka zupa o zachwycającym smaku

Kartoflanka z fenkułem i jabłkami:  lekka zupa o zachwycającym smaku
Autor: Shutterstock.com Talerz pysznej, sycącej i lekkiej kartoflanki z fenkułem i jabłkami
łatwy
25 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Fenkuł włoski ma przyjemny słodki smak o odświeżającym aromacie anyżku. Nie jest tani. Ale warto go wykorzystać do przygotowania pysznej, lekkiej zupy ziemniaczanej. Przepis na kartoflankę z fenkułem i jabłkami jest bardzo łatwy. W ogóle gotowanie zup to łatwizna! 

SKŁADNIKI

  • 1 mały fenkuł lub 1/2 dużego
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1/2 szklanki pora drobno posiekanego
  • 1 duże jabłko lub 2 mniejsze
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy lub oleju roślinnego
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fenkuł pokroić na cienkie plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pietruszkę pokroić drobno lub zetrzeć na tarce. Pora posiekać drobno. Jabłko pozbawić gniazda nasiennego i pokroić na zapałkę lub zetrzeć na tarce. 
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać mało i oliwę. Dodać pokrojony korzeń pietruszki i posiekanego pora. Smażyć przez 2-3 minuty, aż warzywa zmiękną i staną się szkliste. Dodać fenkuł i smażyć jeszcze 1-2 minty. Na koniec dodać pokrojone ziemniaki i jabłko.
  • Wlać bulion. Doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut. 
  • Spróbować. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Połowę zupy odlać i zmiksować lub przetrzeć na krem. Ponownie dodać do całości. W ten naturalny sposób zagęszczamy zupę. 
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej