Kartoflanka z fasolą na żeberkach wieprzowych Magdy Gessler, jak z "Ziemniak, czy kartofel" w Zamościu

Kartoflanka z fasolą na żeberkach wieprzowych Magdy Gessler, jak z Ziemniak, czy kartofel w Zamościu
Autor: Shutterstock.com Kartoflanka z fasolą na żeberkach wieprzowych Magdy Gessler, jak z "Ziemniak, czy kartofel" w Zamościu
łatwy
45 min
6

Kartoflanka z fasolą na żeberkach wieprzowych to hit kuchennych rewolucji Magdy Gessler w Zamościu. Królowa polskiej gastronomii przaśną "Domową kurę" przerobiła w arcy polski "Ziemniak, czy kartofel". Spróbujcie kartoflanki z fasolą na wieprzowinie - niezwykle sycącego dania jednogarnkowego, które cudownie rozgrzewa i poprawia humor! 

SKŁADNIKI

  • 1 nóżka wieprzowa
  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • 3-6 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżka suszonej szałwii
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1/4 kapusty
  • 2 pietruszki
  • 2 marchewki
  • 1 kawałek selera wielkości dwóch pudełek zapałek
  • 1 por
  • 500 g ziemniaków
  • 1 puszka fasoli, odcedzonej
  • 80 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka białego wina
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nóżkę wieprzową oraz przyprawy zalać 2,5 l wody. Zagotować. Zebrać szumowiny. Gotować 2 godziny lub do miękkości.
  • Do wywaru dodać żeberka wieprzowe, kapustę, pietruszkę, marchew, seler i por. Gotować do miękkości mięsa. 
  • Wywar przecedzić. Ponownie zagotować. Dodać pokrojone ziemniaki i fasolę. Gotować 15 minut. 
  • Mięso obrać z żeberek i z nóżki. Pokroić drobno. 
  • Na patelni zrumienić boczek. Dodać pokrojoną cebulę. Smażyć do zeszklenia. 
  • Gorące skwarki i cebulę dodać do zupy. 
  • Na koniec dodać 1 szklankę białego wina, pokrojone mięso i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotować 10 minut. 
  • Podawać póki gorące z odrobiną natki pietruszki! Smacznego! 
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej