Kartoflanka z fasolą na żeberkach wieprzowych Magdy Gessler, jak z "Ziemniak, czy kartofel" w Zamościu
2021-10-20
łatwy
45 min
6
Kartoflanka z fasolą na żeberkach wieprzowych to hit kuchennych rewolucji Magdy Gessler w Zamościu. Królowa polskiej gastronomii przaśną "Domową kurę" przerobiła w arcy polski "Ziemniak, czy kartofel". Spróbujcie kartoflanki z fasolą na wieprzowinie - niezwykle sycącego dania jednogarnkowego, które cudownie rozgrzewa i poprawia humor!
SKŁADNIKI
- 1 nóżka wieprzowa
- 500 g żeberek wieprzowych
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
- 3-6 kulek ziela angielskiego
- 1 łyżka suszonej szałwii
- 2 łyżeczki majeranku
- 1/4 kapusty
- 2 pietruszki
- 2 marchewki
- 1 kawałek selera wielkości dwóch pudełek zapałek
- 1 por
- 500 g ziemniaków
- 1 puszka fasoli, odcedzonej
- 80 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka białego wina
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nóżkę wieprzową oraz przyprawy zalać 2,5 l wody. Zagotować. Zebrać szumowiny. Gotować 2 godziny lub do miękkości.
- Do wywaru dodać żeberka wieprzowe, kapustę, pietruszkę, marchew, seler i por. Gotować do miękkości mięsa.
- Wywar przecedzić. Ponownie zagotować. Dodać pokrojone ziemniaki i fasolę. Gotować 15 minut.
- Mięso obrać z żeberek i z nóżki. Pokroić drobno.
- Na patelni zrumienić boczek. Dodać pokrojoną cebulę. Smażyć do zeszklenia.
- Gorące skwarki i cebulę dodać do zupy.
- Na koniec dodać 1 szklankę białego wina, pokrojone mięso i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotować 10 minut.
- Podawać póki gorące z odrobiną natki pietruszki! Smacznego!
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?