Karmuszka - zupa gulaszowa z jesiennymi warzywami

Karmuszka
Autor: Shutterstock Zupa karmuszka to regionalna potrawa z Warmii i Mazur.
łatwy
45 min
4

Karmuszka to regionalna zupa z Warmii i Mazur. Jest bardzo treściwa i dość tłusta, a także bardzo smaczna i pełna jesiennych warzyw. Po zjedzeniu miski takiej zupy przez wiele godzin nie pomyślisz o jedzeniu.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • 200 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1/4 główki białej kapusty
  • 1 mały seler
  • 1 szklanka suchej fasoli
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżka mąki
  • 0,5 szklanki śmietany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolę namoczyć na noc w zimnej wodzie.
  • Mięso oczyścić i pokroić w w sporą kostkę, boczek pokroić w mniejsze kawałki.
  • Warzywa oczyścić i obrać. Marchewkę i selera pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać, kapustę poszatkować.
  • W sporym garnku rozpuścić smalec i na rozgrzany tłuszcz wrzucić boczek, na niedużym ogniu wytopić jak najwięcej tłuszczu.
  • Na tłuszcz wrzucić cebulę, marchewkę, selera i kapustę. Smażyć chwilę, dodać mięso i fasolę, zalać 4-5 szklankami wody.
  • Do zupy dodać ziele angielskie i liście laurowe, gotować pod przykryciem ok. 50 min., aż mięso i warzywa będą miękkie.
  • Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem, zaprawić mąką zmieszaną z niewielką ilością wody, dodać koncentrat pomidorowy, zagotować.
  • Śmietanę zahartować gorącą zupą i wlać do garnka. Wymieszać, zgasić ogień. Zupę podawać z pajdą chleba.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej