Karmuszka - zupa gulaszowa z jesiennymi warzywami
2021-10-05
łatwy
45 min
4
Karmuszka to regionalna zupa z Warmii i Mazur. Jest bardzo treściwa i dość tłusta, a także bardzo smaczna i pełna jesiennych warzyw. Po zjedzeniu miski takiej zupy przez wiele godzin nie pomyślisz o jedzeniu.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg łopatki wieprzowej
- 200 g wędzonego boczku
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1/4 główki białej kapusty
- 1 mały seler
- 1 szklanka suchej fasoli
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz
- 2 łyżki smalcu
- 1 łyżka mąki
- 0,5 szklanki śmietany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolę namoczyć na noc w zimnej wodzie.
- Mięso oczyścić i pokroić w w sporą kostkę, boczek pokroić w mniejsze kawałki.
- Warzywa oczyścić i obrać. Marchewkę i selera pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać, kapustę poszatkować.
- W sporym garnku rozpuścić smalec i na rozgrzany tłuszcz wrzucić boczek, na niedużym ogniu wytopić jak najwięcej tłuszczu.
- Na tłuszcz wrzucić cebulę, marchewkę, selera i kapustę. Smażyć chwilę, dodać mięso i fasolę, zalać 4-5 szklankami wody.
- Do zupy dodać ziele angielskie i liście laurowe, gotować pod przykryciem ok. 50 min., aż mięso i warzywa będą miękkie.
- Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem, zaprawić mąką zmieszaną z niewielką ilością wody, dodać koncentrat pomidorowy, zagotować.
- Śmietanę zahartować gorącą zupą i wlać do garnka. Wymieszać, zgasić ogień. Zupę podawać z pajdą chleba.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli