Kalafiorowa ze szpinakiem: przepis na bardzo smaczną zupę krem

2021-07-25
Kalafiorowa ze szpinakiem: przepis na bardzo smaczną zupę krem
Autor: Shutterstock.com
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Yabadabadoo! Bez zbóż i gotowego do użycia rosołu, więc przypadnie do gustu każdemu, kto jest entuzjastą jedzenia z epoki kamienia łupanego, czyli „Paleo”. Kalafiorowa ze szpinakiem to niesamowicie łatwa zupa. W kategorii smak - absolutnie bezkonkurencyjna! 

SKŁADNIKI

  • 500 g kalafiora
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego
  • 1 puszka mleka kokosowego lub 250 ml roślinnego zamiennika śmietany
  • 200 g liści młodego szpinaku
  • sól, pieprz, chili, gałka muszkatołowa do smaku
  • sok z cytryny do smaku
  • 2 łyżki orzeszków piniowych, uprażonych na suchej patelni

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafior oczyścić i umyć, pokroić na różyczki. Każdą różyczke pokroić dodatkowo na plastry o grubości ok. 1 cm.
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  • W dużym rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć cebulę i różyczki kalafiora przez około 5 minut. Wlać mleko kokosowe i 1/2 l wody, zagotować, dobrze doprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować przez około 10 minut.
  • Szpinak posortować, umyć, osuszyć, dodać do zupy i gotować ok. 2 min. Zupę zmiksować ręcznym blenderem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny. 
  • Na suchej patelni uprażyć orzeszki piniowe. Tylko do lekkiego zrumienienia.
  • Zupę podawać posypaną orzeszkami piniowymi i płatkami chili.