Kalafiorowa ze szpinakiem: przepis na bardzo smaczną zupę krem
2021-07-25
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Yabadabadoo! Bez zbóż i gotowego do użycia rosołu, więc przypadnie do gustu każdemu, kto jest entuzjastą jedzenia z epoki kamienia łupanego, czyli „Paleo”. Kalafiorowa ze szpinakiem to niesamowicie łatwa zupa. W kategorii smak - absolutnie bezkonkurencyjna!
SKŁADNIKI
- 500 g kalafiora
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego
- 1 puszka mleka kokosowego lub 250 ml roślinnego zamiennika śmietany
- 200 g liści młodego szpinaku
- sól, pieprz, chili, gałka muszkatołowa do smaku
- sok z cytryny do smaku
- 2 łyżki orzeszków piniowych, uprażonych na suchej patelni
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafior oczyścić i umyć, pokroić na różyczki. Każdą różyczke pokroić dodatkowo na plastry o grubości ok. 1 cm.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- W dużym rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć cebulę i różyczki kalafiora przez około 5 minut. Wlać mleko kokosowe i 1/2 l wody, zagotować, dobrze doprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować przez około 10 minut.
- Szpinak posortować, umyć, osuszyć, dodać do zupy i gotować ok. 2 min. Zupę zmiksować ręcznym blenderem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny.
- Na suchej patelni uprażyć orzeszki piniowe. Tylko do lekkiego zrumienienia.
- Zupę podawać posypaną orzeszkami piniowymi i płatkami chili.