Grzybowa ze świeżych grzybów leśnych ze śmietaną
2021-03-31
łatwy
45 min
4
Zupa grzybowa to klasyka polskiej kuchni. Zimą przygotowujemy ją z suszonych grzybów, jednak latem i jesienią warto do jej przygotowania wykorzystać grzyby świeże, prosto z lasu. Aromatyczną zupę grzybową najczęściej podaje się ze śmietaną, która nadaje jej aksamitnej konsystencji.
SKŁADNIKI
- 30-40 dag grzybów leśnych,
- 2 szklanki wywaru warzywnego,
- 1 cebula,
- 4 łyżki masła,
- 3 łyżki mąki,
- szklanka śmietany,
- tymianek,
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Świeże grzyby starannie umyć, obrać, pokroić, dodać posiekaną cebulę i szczyptę tymianku i przesmażyć na 1 łyżce masła.
- Połowę grzybów rzełożyć do garnka, zalać 1/2 szklanki wywaru i gotować do miękkości, ok.15 minut.
- Zmiksować, dolać wywar z resztą ugotowanych leśnych grzybów.
- W rondelku stopić masło, połączyć z mąką na gładką zasmażkę.
- Stale mieszając, dodać do gotującej się zupy.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Podawać ze śmietaną.