Gryczany krupnik z pieczarkami: pożywna i zdrowa zupa
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Gryczany krupnik ugotowany na kurczaku z dodatkiem pieczarek to doskonała zupa dla całej rodziny. Taki krupnik jest pożywny i zdrowy.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,5 l wody
- 2 tylne ćwiartki lub połówka kurczaka
- 250 g pieczarek
- 1 łyżka masła
- 1/3 szklanki kaszy gryczanej
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 liść laurowy
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nóżki kurczaka zalać zimną wodą, dodać marchewkę i podpieczoną cebulę. Posolić do smaku. Gotować, aż mięso będzie odchodzić od kości. Wyjąć i obrać mięso, a następnie pokroić.
- Pieczarki pokroić na cienkie plasterki, usmażyć na maśle.
- Do zupy dodać usmażone pieczarki, kaszę i listek laurowy. Gotować, aż kasza będzie miękka.
- Dodać do zupy pokrojone mięso.
- Podawać zupę posypaną natką pietruszki.