Dynia: zupa krem z pieczonej dyni na białym winie
2021-03-29
średni
90 min
4
Krem z pieczonej dyni to idealna zupa na chłodne wieczory. Proponujemy przepis na aromatyczną zupę z dyni gotowaną na wytrawnym białym winie z dodatkiem chilli, gałki muszkatołowej, anyżu i kolendry, podawaną z grzankami pachnącymi tymiankiem!
Zobacz, jak ugotować klasyczną zupę krem z dyni:
SKŁADNIKI
- 3 pory – tylko dolna, biała część, pokrojona w plasterki
- 4 ziemniaki
- 1 mała dynia o intensywnie czerwonym miąższu - najlepiej odmiany hokkaido
- 4 ząbki czosnku
- pęczek świeżego tymianku
- butelka białego wytrawnego wina
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej, świeżo startej
- oliwa
- pieprz i sól
- szczypta suszonej papryczki chilli
- szczypta anyżu
- sól do smaku
- pół łyżeczki nasion kolendry, utartych na proszek
- łyżka masła
- pół bułki paryskiej
- kilka plasterków boczku do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię razem z pozostałymi warzywami układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą, posypujemy pieprzem i zapiekamy w niezbyt mocno nagrzanym piekarniku – w temperaturze nie wyższej niż 150 stopni Celsjusza. Pieczenie powinno zająć około godziny w zależności od tego, jak duże będą kawałki dyni.
- Gdy jarzyny będą miękkie, przekładamy je do garnka, zalewamy winem, zasypujemy przyprawami i gotujemy przez 5-10 minut. Gdy płyn zacznie wrzeć, rozcieramy warzywa blenderem na kremową masę.
- Na maśle smażymy kromki cienko pokrojonej bułki paryskiej, dodając do rozgrzanego tłuszczu kilka gałązek tymianku. Zarumienione kromki układamy obok misek z zupą dyniową i natychmiast podajemy. Na zupie układamy plasterki boczku.