Doskonale sycąca zupa z pulpecikami - czorba
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Czorba jest popularna na Bałkanach, gdzie ma wiele odmian z różnymi składnikami. Najpopularniejsza jest wersja z fasolą, ale dodając pomidory albo fasolkę szparagową czy cukinię, nadal zostaniemy w klimacie kuchni bułgarskiej. Do mięsa zamiast ryżu można dodać kaszę mannę bądź ugotowaną kaszę jaglaną. Doskonale sycące danie jednogarnkowe.
Przepis pochodzi z książki „Ryż”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby
SKŁADNIKI
- 2 marchwie
- 1/4 bulwy selera
- korzeń pietruszki
- 70 g koncentratu pomidorowego
- 2 l wody
- 100 g ryżu
- 700 g mielonego mięsa wołowego
- 2 jajka
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa obrać i pokroić w plasterki. Zalać wodą, posolić i gotować do miękkości.
- Ryż ugotować, wymieszać z mięsem mielonym, jajkami.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Formować kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego.
- Do wrzącej zupy wkładać kuleczki mięsne, gotować przez 15 minut na granicy wrzenia.
- Dodać koncentrat pomidorowy, gotować jeszcze przez 10 minut.
- Podawać z białym pieczywem.