Doskonale sycąca zupa z pulpecikami - czorba

2021-03-29
Pulpeciki i czorba
Autor: Shutterstock
łatwy
50 min
4

Czorba jest popularna na Bałkanach, gdzie ma wiele odmian z różnymi składnikami. Najpopularniejsza jest wersja z fasolą, ale dodając pomidory albo fasolkę szparagową czy cukinię, nadal zostaniemy w klimacie kuchni bułgarskiej. Do mięsa zamiast ryżu można dodać kaszę mannę bądź ugotowaną kaszę jaglaną. Doskonale sycące danie jednogarnkowe.

Przepis pochodzi z książki „Ryż”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby

SKŁADNIKI

  • 2 marchwie
  • 1/4 bulwy selera
  • korzeń pietruszki
  • 70 g koncentratu pomidorowego
  • 2 l wody
  • 100 g ryżu
  • 700 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 jajka
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa obrać i pokroić w plasterki. Zalać wodą, posolić i gotować do miękkości.
  • Ryż ugotować, wymieszać z mięsem mielonym, jajkami.
  • Doprawić solą i pieprzem.
  • Formować kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego.
  • Do wrzącej zupy wkładać kuleczki mięsne, gotować przez 15 minut na granicy wrzenia.
  • Dodać koncentrat pomidorowy, gotować jeszcze przez 10 minut.
  • Podawać z białym pieczywem.