Doskonale sycąca zupa z pulpecikami - czorba

2020-01-22
Pulpeciki i czorba
Autor: Shutterstock
łatwy
50 min
4

Czorba jest popularna na Bałkanach, gdzie ma wiele odmian z różnymi składnikami. Najpopularniejsza jest wersja z fasolą, ale dodając pomidory albo fasolkę szparagową czy cukinię, nadal zostaniemy w klimacie kuchni bułgarskiej. Do mięsa zamiast ryżu można dodać kaszę mannę bądź ugotowaną kaszę jaglaną. Doskonale sycące danie jednogarnkowe.

Przepis pochodzi z książki „Ryż”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby

Składniki

2 marchwie

1/4 bulwy selera

korzeń pietruszki

70 g koncentratu pomidorowego

2 l wody

100 g ryżu

700 g mielonego mięsa wołowego

2 jajka

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Warzywa obrać i pokroić w plasterki. Zalać wodą, posolić i gotować do miękkości.

Ryż ugotować, wymieszać z mięsem mielonym, jajkami.

Doprawić solą i pieprzem.

Formować kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego.

Do wrzącej zupy wkładać kuleczki mięsne, gotować przez 15 minut na granicy wrzenia.

Dodać koncentrat pomidorowy, gotować jeszcze przez 10 minut.

Podawać z białym pieczywem.