Domowa przyprawa do zup: jak zrobić? Przepis na mieszankę
2021-03-29

łatwy
240 min
4
Dostępne w handlu kostki rosołowe niewątpliwie dodają smaku potrawom, ale niestety mają bardzo dużo chemii. Warto więc samodzielnie zrobić przyprawę do zupy. Podajemy przepis na domową mieszankę.
SKŁADNIKI
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 łyżka prażonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 3 grzybki suszone
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka bazylii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Rozłożyć na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. ok. 70-90 st. C. Suszyć przez ok. 3-4 godziny. Czas suszenia zależy od wielkości i ilości warzyw, dlatego trzeba sprawdzać, czy już nie są suche. Możemy je też suszyć w elektrycznej suszarce do grzybów.
- Mieszankę suszonych warzyw i grzyby wraz z prażoną cebulką zmielić w blenderze.
- Dodać resztę składników, dokładnie wymieszać. Przesypać do słoiczków, szczelnie zakręcić. Przyprawę można przechowywać przez kilka miesięcy w suchym i chłodnym miejscu.