Dietetyczna zupa warzywna. Poznaj przepis na nową zupę odchudzającą!

Dietetyczna zupa warzywna. Poznaj przepis na nową zupę odchudzającą!
Autor: Shutterstock Zupa odchudzająca z kalafiorem, brokułami, cukinią i grzybami z dodatkiem tofu
łatwy
20 min
4

Prawdziwie dietetyczna zupa warzywna ma niską zawartość węglowodanów. I choć lista składników wydaje się długa, to pamiętajcie, że czymś trzeba życie podtrzymywać. Ta zupa syci na długo. Jest pikantna i dlatego szybko satysfakcjonuje. Jeśli chcesz zwiększyć jej wartość odżywczą, możesz dodać tofu lub kurczaka. A jeśli potrzebujesz więcej węglowodanów, podaj gotowany ryż. Poznaj przepis na nową, jeszcze lepszą zupę odchudzającą!

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 150 g pieczarek
  • ½ szklanki posiekanej dymki i jeszcze trochę do dekoracji
  • 2 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry lub więcej do smaku
  • 1 ½ łyżki startego świeżego imbiru
  • 4 ząbki czosnku, posiekane drobno
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 450 g różyczek brokułu lub kalafiora, świeżych lub mrożonych
  • 1 duża cukinia pokrojona w półkola o grubości 0,5 cm
  • 1 szklanka mrożonej, pokrojonej zielonej fasoli
  • 1 puszka (400 g) mleka kokosowego, dobrze wstrząśniętego
  • 2 szklanki młodego szpinaku
  • 3 łyżki soku z limonki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj grzyby; smaż, często mieszając, aż zaczną mięknąć, około 2 minuty. Dodaj cebulę, pastę curry, imbir i czosnek; smaż, ciągle mieszając, aż zacznie pachnieć, około 1 minuty. Dodaj bulion; doprowadź do wrzenia na średnim ogniu.
  • Dodaj brokuły lub kalafior do garnka; ponownie zagotuj na średnim ogniu. Następnie gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
  • Dodaj cukinię i zieloną fasolkę. Gotuj, aż wszystkie warzywa będą miękkie, około 5 minut.
  • Zdejmij z ognia; dodaj mleko kokosowe, szpinak i, jeśli chcesz, dodatkową pastę curry. Mieszaj, aż szpinak zwiędnie, około 1 minuty.
  • Zupę przypraw sokiem z limonki. Udekoruj posiekaną dymką.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej