Czeska zupa czosnkowa- sycąca, zdrowa, oszczędna
2022-01-12
łatwy
25 min
4
Czeska zupa czosnkowa jest tak łatwa do przygotowania, że aż żal jej nie zrobić. To idealny sposób na wykorzystanie resztek rosołu i mięsa z niego. Ta zupa rozgrzeje, nakarmi i doda życiu smaku, przy okazji nie rujnując budżetu. Polecam zamiast poniedziałkowej pomidorowej na rosole.
SKŁADNIKI
- 1 l rosołu
- mięso z rosołu
- 5-6 ząbków czosnku
- 1 łyżka masła kilka
- kromek czerstwego pieczywa
- płaska łyżeczka suszonego majeranku
- 2 czubate łyżki tartego sera żółtego - najlepiej ostrego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczywo pokroić w kostkę, skropić oliwą i zrumienić na suchej patelni lub w piekarniku.
- Masło rozpuścić w garnku, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, lekko posolić i podsmażyć na małym ogniu, aż czosnek nabierze złotego koloru.
- Do czosnku przecedzić rosół, dodać mięso z rosołu pokrojone w kostkę, całość zagotować i doprawić majerankiem.
- Zupę nalać do miseczek i posypać obficie startym serem.
- Grzanki podać w oddzielnej miseczce, by każdy mógł sobie je sukcesywnie dodawać do zupy w trakcie jedzenia - wtedy nie stracą szybko chrupkości.
Czosnek - dlaczego warto go jeść?