Czeska zupa czosnkowa- sycąca, zdrowa, oszczędna

Czeska zupa czosnkowa- sycąca, zdrowa, oszczędna
Autor: Shutterstock Czeską zupę czosnkową najlepiej jest przygotować na resztkach rosołu
łatwy
25 min
4

Czeska zupa czosnkowa jest tak łatwa do przygotowania, że aż żal jej nie zrobić. To idealny sposób na wykorzystanie resztek rosołu i mięsa z niego. Ta zupa rozgrzeje, nakarmi i doda życiu smaku, przy okazji nie rujnując budżetu. Polecam zamiast poniedziałkowej pomidorowej na rosole.

SKŁADNIKI

  • 1 l rosołu
  • mięso z rosołu
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka masła kilka
  • kromek czerstwego pieczywa
  • płaska łyżeczka suszonego majeranku
  • 2 czubate łyżki tartego sera żółtego - najlepiej ostrego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczywo pokroić w kostkę, skropić oliwą i zrumienić na suchej patelni lub w piekarniku.
  • Masło rozpuścić w garnku, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, lekko posolić i podsmażyć na małym ogniu, aż czosnek nabierze złotego koloru.
  • Do czosnku przecedzić rosół, dodać mięso z rosołu pokrojone w kostkę, całość zagotować i doprawić majerankiem.
  • Zupę nalać do miseczek i posypać obficie startym serem.
  • Grzanki podać w oddzielnej miseczce, by każdy mógł sobie je sukcesywnie dodawać do zupy w trakcie jedzenia - wtedy nie stracą szybko chrupkości.
Czosnek - dlaczego warto go jeść?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej