Cytrynowa zupa-krem z nutą mięty - ożywcze niebo na talerzu!
2021-03-29

łatwy
40 min
4
Szukasz oryginalnego pomysłu na zupę? Pyszna cytrynowa zupa-krem ze świeżą miętą to szybki sposób na pożywne danie. Z dodatkiem warzyw dostarczy Ci niezbędnych witamin na cały dzień.
SKŁADNIKI
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 nieduży seler
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 gałązka tymianku
- 4 podudzia z kurczaka
- 4 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 4 łyżki soku z cytryny
- listki świeżej mięty lub natka pietruszki
- sól i pieprz czarny
- 1,5 litra wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa obierz, umyj i pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Na oliwie podsmaż czosnek z cebulą. Dorzuć tymianek oraz podudzia z kurczaka. Całość smaż, aż podudzia będą miały złoty kolor.
- Dolej wody i wrzuć pokrojone wcześniej warzywa. Gotuj na małym ogniu przez ok. 25 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Wyjmij mięso z zupy i rozdrobnij je.
- Dodaj sok z cytryn. Zupę zmiksuj na jednolity krem, dopraw solą i pieprzem według uznania.
- Krem cytrynowy podawaj z rozdrobnionym mięsem i grzankami oraz świeżą miętą. Jeśli nie lubisz mięty - możesz zastąpić ją natką pietruszki - także smakuje doskonale.
Zupa krem z białych warzyw