Cytrynowa zupa-krem z nutą mięty - ożywcze niebo na talerzu!

2021-03-29
Cytrynowa zupa-krem z nutą mięty - ożywcze niebo na talerzu!
Autor: Shutterstock Cytrynowa zupa-krem z mięsem kurczaka to pożywne danie o orzeźwiającym smaku. Delikatne a zarazem pełne smaku.
łatwy
40 min
4

Szukasz oryginalnego pomysłu na zupę? Pyszna cytrynowa zupa-krem ze świeżą miętą to szybki sposób na pożywne danie. Z dodatkiem warzyw dostarczy Ci niezbędnych witamin na cały dzień.

SKŁADNIKI

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 nieduży seler
  • 1 por 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 gałązka tymianku
  • 4 podudzia z kurczaka 
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe 
  • 4 łyżki soku z cytryny 
  • listki świeżej mięty lub natka pietruszki
  • sól i pieprz czarny
  • 1,5 litra wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa obierz, umyj i pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Na oliwie podsmaż czosnek z cebulą. Dorzuć tymianek oraz podudzia z kurczaka. Całość smaż, aż podudzia będą miały złoty kolor.
  • Dolej wody i wrzuć pokrojone wcześniej warzywa. Gotuj na małym ogniu przez ok. 25 minut, aż warzywa będą miękkie.
  • Wyjmij mięso z zupy i rozdrobnij je.
  • Dodaj sok z cytryn. Zupę zmiksuj na jednolity krem, dopraw solą i pieprzem według uznania.
  • Krem cytrynowy podawaj z rozdrobnionym mięsem i grzankami oraz świeżą miętą. Jeśli nie lubisz mięty - możesz zastąpić ją natką pietruszki - także smakuje doskonale.
Zupa krem z białych warzyw