Cytrynowa zupa-krem z nutą mięty - ożywcze niebo na talerzu!

2020-09-28
Cytrynowa zupa-krem z nutą mięty - ożywcze niebo na talerzu!
Autor: Shutterstock Cytrynowa zupa-krem z mięsem kurczaka to pożywne danie o orzeźwiającym smaku. Delikatne a zarazem pełne smaku.
łatwy
40 min
4

Szukasz oryginalnego pomysłu na zupę? Pyszna cytrynowa zupa-krem ze świeżą miętą to szybki sposób na pożywne danie. Z dodatkiem warzyw dostarczy Ci niezbędnych witamin na cały dzień.

Składniki

1 marchewka

1 pietruszka

1 nieduży seler

1 por 

2 ząbki czosnku

1 cebula 

3 łyżki oliwy z oliwek 

1 gałązka tymianku

4 podudzia z kurczaka 

4 kulki ziela angielskiego

2 liście laurowe 

4 łyżki soku z cytryny 

listki świeżej mięty lub natka pietruszki

sól i pieprz czarny

1,5 litra wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Warzywa obierz, umyj i pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Na oliwie podsmaż czosnek z cebulą. Dorzuć tymianek oraz podudzia z kurczaka. Całość smaż, aż podudzia będą miały złoty kolor.

Dolej wody i wrzuć pokrojone wcześniej warzywa. Gotuj na małym ogniu przez ok. 25 minut, aż warzywa będą miękkie.

Wyjmij mięso z zupy i rozdrobnij je.

Dodaj sok z cytryn. Zupę zmiksuj na jednolity krem, dopraw solą i pieprzem według uznania.

Krem cytrynowy podawaj z rozdrobnionym mięsem i grzankami oraz świeżą miętą. Jeśli nie lubisz mięty - możesz zastąpić ją natką pietruszki - także smakuje doskonale.

Zupa krem z białych warzyw