Chlebówka - przepis na aromatyczną zupę z żytniego pieczywa

Chlebówka - przepis na aromatyczną zupę z żytniego pieczywa
Autor: Shutterstock Chlebówka to pachnąca gałką muszkatołową sycąca zupa z żytniego pieczywa.
łatwy
20 min
4

Chlebówka to taka zupa z niczego, która smakuje wszystkim. Wystarczy kilka kromek czerstwego razowego chleba, trochę bulionu (może być nawet z kostki) i nieco przypraw i sycąca zupa może być gotowa dosłownie w kilka chwil. Najlepiej smakuje ostrym żółtym serem i z dużą ilością siekanej natki pietruszki. 

SKŁADNIKI

  • 6 kromek żytniego chleba
  • 2 łyżki tartego ostrego żółtego sera
  • 1 l bulionu
  • 1 szklanka tłustego mleka
  • 4 żółtka
  • sól i pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Chleb (najlepiej czerstwy) namoczyć w bulionie, a gdy zmięknie zmiksować na jednolitą masę.
  • Gotować na średnim ogniu, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Jajka rozkłócić z mlekiem i wlać do gotującej się zupy, wymieszać i gotować jeszcze chwilę.
  • Zupę podawać posypaną serem i natką pietruszki.
Zupa krem z białych warzyw
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej