Chlebówka - przepis na aromatyczną zupę z żytniego pieczywa
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Chlebówka to taka zupa z niczego, która smakuje wszystkim. Wystarczy kilka kromek czerstwego razowego chleba, trochę bulionu (może być nawet z kostki) i nieco przypraw i sycąca zupa może być gotowa dosłownie w kilka chwil. Najlepiej smakuje ostrym żółtym serem i z dużą ilością siekanej natki pietruszki.
SKŁADNIKI
- 6 kromek żytniego chleba
- 2 łyżki tartego ostrego żółtego sera
- 1 l bulionu
- 1 szklanka tłustego mleka
- 4 żółtka
- sól i pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Chleb (najlepiej czerstwy) namoczyć w bulionie, a gdy zmięknie zmiksować na jednolitą masę.
- Gotować na średnim ogniu, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Jajka rozkłócić z mlekiem i wlać do gotującej się zupy, wymieszać i gotować jeszcze chwilę.
- Zupę podawać posypaną serem i natką pietruszki.
Zupa krem z białych warzyw