Buraczkowy krem z jabłkiem: dietetyczna zupa łatwa i smaczna
2021-04-23
łatwy
40 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Buraczkowy krem z jabłkiem to dietetyczna odmiana ulubionego barszczyku. Zupa łatwa do przygotowaniu i bardzo smaczna. Porcja tej zupy to zaledwie 200 kcal. Tak przynajmniej twierdzi zaprzyjaźniona dietetyczka. Buraczkowa zupa krem jest aromatyczna, słodka i kwaśna jednocześnie. Po prostu rozkosz dla podniebienia!
SKŁADNIKI
- Na buraczkową zupę krem:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki tymianku suszonego lub majeranku
- 150 g ziemniaków
- 500 g buraków
- 1 jabłko
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1,2 l bulionu warzywnego
- cukier
- sól pieprz
- sok z cytryny
- Dodatki (opcjonalnie):
- 1 jabłko
- 100 g sera z przerostem niebieskiej pleśni (opcjonalnie)
- gałązki świeżego tymianku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw obierz i pokrój cebulę w drobną kostkę. Następnie obierz czosnek i pokrój na małe kawałki. Ziemniaki obierz i umyj, także pokrój w kostkę. Buraki dokładnie umyj i pokrój w grubą kostkę. Jabłka nie obieraj, usuń gniazdo nasienne i pokrój na kawałki.
- Rozgrzej olej w dużym rondlu. Dodaj cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj czosnek i tymianek. Posyp odrobiną cukru i smaż 30 sekund.
- Dodaj ziemniaki, buraki i jabłko. Krótko smaż. Wystarczy 1-2 minuty. Na koniec dodaj bulion. Doprowadź wszystko do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez około 25 minut.
W międzyczasie dokładnie umyj drugie jabłko, usuń gniazdo nasienne i pokrój na cienkie plasterki. Ser pleśniowy pokrusz. - Po ugotowaniu zupę zdejmij z palnika. Przetrzyj zupę ręcznym blenderem na krem. Zupę buraczaną dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i szczyptą cukru. Buraczkowy krem przelej do miseczek. Połóż plasterki jabłka na wierzchu zupy, a następnie posyp okruchami sera pleśniowego. Podawaj z odrobiną świeżego tymianku.
Beszamel - Buraki