Buraczkowy krem z jabłkiem: dietetyczna zupa łatwa i smaczna

Buraczkowy krem z jabłkiem: dietetyczna zupa łatwa i smaczna
Autor: Shutterstock.com Miska smakowitego kremu z buraków podana z jabłkiem, serem pleśniowym i tymiankiem
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Buraczkowy krem z jabłkiem to dietetyczna odmiana ulubionego barszczyku.  Zupa łatwa do przygotowaniu i bardzo smaczna. Porcja tej zupy to zaledwie 200 kcal. Tak przynajmniej twierdzi zaprzyjaźniona dietetyczka. Buraczkowa zupa krem jest aromatyczna, słodka i kwaśna jednocześnie. Po prostu rozkosz dla podniebienia! 

SKŁADNIKI

  • Na buraczkową zupę krem:
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki tymianku suszonego lub majeranku
  • 150 g ziemniaków
  • 500 g buraków
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • cukier
  • sól pieprz
  • sok z cytryny
  • Dodatki (opcjonalnie):
  • 1 jabłko
  • 100 g sera z przerostem niebieskiej pleśni (opcjonalnie)
  • gałązki świeżego tymianku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw obierz i pokrój cebulę w drobną kostkę. Następnie obierz czosnek i pokrój na małe kawałki. Ziemniaki obierz i umyj, także pokrój w kostkę. Buraki dokładnie umyj i pokrój w grubą kostkę. Jabłka nie obieraj, usuń gniazdo nasienne i pokrój na kawałki. 
  • Rozgrzej olej w dużym rondlu. Dodaj cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj czosnek i tymianek. Posyp odrobiną cukru i smaż 30 sekund.
  • Dodaj ziemniaki, buraki i jabłko. Krótko smaż. Wystarczy 1-2 minuty. Na koniec dodaj bulion. Doprowadź wszystko do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez około 25 minut.
    W międzyczasie dokładnie umyj drugie jabłko, usuń gniazdo nasienne i pokrój na cienkie plasterki. Ser pleśniowy pokrusz. 
  • Po ugotowaniu zupę zdejmij z palnika. Przetrzyj zupę ręcznym blenderem na krem. Zupę buraczaną dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i szczyptą cukru. Buraczkowy krem przelej do miseczek. Połóż plasterki jabłka na wierzchu zupy, a następnie posyp okruchami sera pleśniowego. Podawaj z odrobiną świeżego tymianku. 
Beszamel - Buraki
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej