Błyskawiczna zupa z kurczaka w meksykańskim stylu - przepis na zupę enchilada
2022-09-19
łatwy
30 min
4
Zupa z kurczaka w meksykańskim stylu, czyli zupa enchilada to świetne danie dla osób głodnych i nie dysponujących zbyt dużą ilością czasu. Sycące, aromatyczne, bardzo zdrowe i efektowne. Nadaje się więc też na imprezy.
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 średnia cebula, posiekana
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 papryczka jalapeno, bez pestek i pokrojona w kostkę
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 500 g piersi z kurczaka
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 l bulionu z kurczaka
- 1 puszka czarnej fasoli, odsączonej i wypłukanej
- 1 puszka kukurydzy, odsączonej i wypłukanej
- 1/2 szklanki kolendry, posiekanej (pozostawić 1/4 do dekoracji)
- sok z 1 limonki
- 1 łyżeczka soli do smaku
- Do podania:
- paczka tortilli (najlepsze będą kukurydziane)
- 2 awokado
- 2 limonki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj paski z tortilli: rozgrzej patelnię z 1/4 szklanki oleju na średnim ogniu. Tortille pokrój w cienkie paski i smaż partiami na gorącym oleju, aż będą chrupiące. Zdejmij z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Zupa z kurczaka i tortilli: wlej olej do garnka z grubym dnem, rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i posiekaną papryczkę jalapeño i smaż, aż warzywa zmiękną.
- Dodaj całe kawałki kurczaka, kukurydzę, fasolę, chili w proszku, kumin, passatę pomidorową, sól, ¼ szklanki kolendry i bulion z kurczaka. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez co najmniej 25 minut.
- Wyjmij kurczaka z garnka i rozdrobnij go za pomocą 2 widelców. Dodaj rozdrobnionego kurczaka z powrotem do zupy i gotuj jeszcze przez 5 minut, a następnie dodaj sok z limonki.
- Podawaj zupę z paskami tortilli, kawałkami awokado, świeżą kolendrą i ćwiartkami limonki.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Zobacz naszą galerię z innymi przepisami na rozgrzewające, sycące zupy