Błyskawiczna zupa z kurczaka w meksykańskim stylu - przepis na zupę enchilada

Błyskawiczna zupa z kurczaka w meksykańskim stylu - przepis na zupę enchilada
Autor: Shutterstock Ta zupa jest aromatyczna i bardzo sycąca, bogata w roślinny błonnik i białko
łatwy
30 min
4

Zupa z kurczaka w meksykańskim stylu, czyli zupa enchilada to świetne danie dla osób głodnych i nie dysponujących zbyt dużą ilością czasu. Sycące, aromatyczne, bardzo zdrowe i efektowne. Nadaje się więc też na imprezy.

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula, posiekana
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 papryczka jalapeno, bez pestek i pokrojona w kostkę
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 l bulionu z kurczaka
  • 1 puszka czarnej fasoli, odsączonej i wypłukanej
  • 1 puszka kukurydzy, odsączonej i wypłukanej
  • 1/2 szklanki kolendry, posiekanej (pozostawić 1/4 do dekoracji)
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka soli do smaku
  • Do podania:
  • paczka tortilli (najlepsze będą kukurydziane)
  • 2 awokado
  • 2 limonki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj paski z tortilli: rozgrzej patelnię z 1/4 szklanki oleju na średnim ogniu. Tortille pokrój w cienkie paski i smaż partiami na gorącym oleju, aż będą chrupiące. Zdejmij z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • Zupa z kurczaka i tortilli: wlej olej do garnka z grubym dnem, rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i posiekaną papryczkę jalapeño i smaż, aż warzywa zmiękną.
  • Dodaj całe kawałki kurczaka, kukurydzę, fasolę, chili w proszku, kumin, passatę pomidorową, sól, ¼ szklanki kolendry i bulion z kurczaka. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez co najmniej 25 minut.
  • Wyjmij kurczaka z garnka i rozdrobnij go za pomocą 2 widelców. Dodaj rozdrobnionego kurczaka z powrotem do zupy i gotuj jeszcze przez 5 minut, a następnie dodaj sok z limonki.
  • Podawaj zupę z paskami tortilli, kawałkami awokado, świeżą kolendrą i ćwiartkami limonki.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Zobacz naszą galerię z innymi przepisami na rozgrzewające, sycące zupy

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej