Baskijska zupa czosnkowa - pyszna, sycąca i dosłownie z niczego
2022-09-02
łatwy
15 min
2
Dieta wegetariańska
Baskijska zupa czosnkowa to danie dosłownie z niczego - chleb, czosnek i jajka zazwyczaj mamy w domu nawet jak zapomnieliśmy zrobić zakupy albo budżet nam się nie spina. Zupa jest aromatyczna, sycąca, a jej przygotowanie - błyskawiczne. Przepis na nią warto więc mieć w zanadrzu - przyda się też w chwilach gdy trapi nas głód, a nie mamy wiele czasu na jego zaspokojenie. Zupę można przygotować także w wersji wegetariańskiej.
SKŁADNIKI
- 7 dużych ząbków czosnku
- pół szklanki oliwy z oliwek
- 4 kromki wczorajszego chleba
- 2 lub 3 plastry szynki serrano (w wersji wegetariańskiej można pominąć)
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 4 szklanki rosołu drobiowego/warzywnego lub wody
- sól, pieprz
- 2 jaja
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czosnek obrać i pokroić w grubsze plasterki. Pieczywo pokroić w grubą kostkę, szynkę w paski.
- W garnku rozgrzać olej, na gorący wrzucić czosnek, szynkę i od razu zmniejszyć ogień. Po ok minucie szynkę i czosnek wyjąć łyżką cedzakową i odłożyć na bok, olej pozostawić na ogniu.
- Zwiększyć płomień, wrzucić pokrojone pieczywo i mieszając podsmażać przez ok. 3 minuty Do chleba dodać podsmażony czosnek z szynką, paprykę w proszku i dokładnie wymieszać.
- Dodać bulion i przykryć garnek, gotować ok. 5 minut na wolnym ogniu. Czas gotowania zależy od rodzaju pieczywa, przy twardszym chlebie może się wydłużyć.
- Po tym czasie składniki powinny się połączyć, można jeszcze zupę wymieszać rózgą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Na samym końcu delikatnie wbić do zupy dwa jaja i gotować na słabym ogniu, aż się zetną. Zupę podaje się bardzo gorącą, z grzankami.
Czosnek - dlaczego warto go jeść?
Zobacz nasze przepisy na inne sycące zupy