Baskijska zupa czosnkowa - pyszna, sycąca i dosłownie z niczego

Baskijska zupa czosnkowa -  pyszna, sycąca i dosłownie z niczego
Autor: Shutterstock Tę prostą i pyszną zupę zrobisz z tego, co zazwyczaj jest w każdym domu. Na dodatek jej przygotowanie trwa bardzo krótko.
łatwy
15 min
2

Dieta wegetariańska

Baskijska zupa czosnkowa to danie dosłownie z niczego - chleb, czosnek i jajka zazwyczaj mamy w domu nawet jak zapomnieliśmy zrobić zakupy albo budżet nam się nie spina. Zupa jest aromatyczna, sycąca, a jej przygotowanie - błyskawiczne. Przepis na nią warto więc mieć w zanadrzu - przyda się też w chwilach  gdy trapi nas głód, a nie mamy wiele czasu na jego zaspokojenie. Zupę można przygotować także w wersji wegetariańskiej.

SKŁADNIKI

  • 7 dużych ząbków czosnku
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • 4 kromki wczorajszego chleba
  • 2 lub 3 plastry szynki serrano (w wersji wegetariańskiej można pominąć)
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 4 szklanki rosołu drobiowego/warzywnego lub wody
  • sól, pieprz
  • 2 jaja

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czosnek obrać i pokroić w grubsze plasterki. Pieczywo pokroić w grubą kostkę, szynkę w paski. 
  • W garnku rozgrzać olej, na gorący wrzucić czosnek, szynkę i od razu zmniejszyć ogień. Po ok minucie szynkę i czosnek wyjąć łyżką cedzakową i odłożyć na bok, olej pozostawić na ogniu.
  • Zwiększyć płomień, wrzucić pokrojone pieczywo i mieszając podsmażać przez ok. 3 minuty Do chleba dodać podsmażony czosnek z szynką, paprykę w proszku i dokładnie wymieszać.
  • Dodać bulion i przykryć garnek, gotować ok. 5 minut na wolnym ogniu. Czas gotowania zależy od rodzaju pieczywa, przy twardszym chlebie może się wydłużyć.
  • Po tym czasie składniki powinny się połączyć, można jeszcze zupę wymieszać rózgą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Na samym końcu delikatnie wbić do zupy dwa jaja i gotować na słabym ogniu, aż się zetną. Zupę podaje się bardzo gorącą, z grzankami.
Czosnek - dlaczego warto go jeść?

Zobacz nasze przepisy na inne sycące zupy

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej