Barszcz ukraiński prosto z Ukrainy - barszcz na ogonie cielęcym

2021-03-29
Barszcz ukraiński prosto z Ukrainy - barszcz na ogonie cielęcym
Autor: thinkstockphotos.com Barszcz ukraiński na Ukrainie gotuje się czasem na ogonie cielęcym
średni
90 min
4

Barszcz ukraiński na Ukrainie ma tyle samo lub więcej  odsłon jak w Polsce. Oto jeden z przepisów na barszcz ukraiński - prosto z Ukrainy - tym razem gotowany na ogonie cielęcym.

SKŁADNIKI

  • ogon cielęcy,
  • dwie cebule,
  • 5 marchwi,
  • 8 buraków,
  • 5 ziemniaków,
  • cztery pomidory,
  • kawałek słoniny,
  • ząbek czosnku,
  • pół główki małej kapusty,
  • olej słonecznikowy (maksymalnie pół szklanki)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do garnka wlać wodę i wrzucić cielęcy ogon i dwie cebule. Gotować wywar.
  • Marchewkę pokroić w kostkę, buraki w zapałki, a ziemniaki obrać i pokroić na drobne kawałki.
  • Na głęboką patelnię wlać olej słonecznikowy i dusić na nim warzywa.
  • Na koniec dorzucić obrane pomidory.
  • Podduszone warzywa wrzucić do wywaru.
  • Kawałek słoniny rozbić w moździerzu na tłustą masę i dodać do tego rozdrobniony ząbek czosnku.
  • Takie masło dodać do zupy i doprawić solą i pieprzem.
  • Następnie dodać poszatkowaną kapustę.
  • Gotować jeszcze 15 minut.
  • Podawać z dodatkiem kwaśniej śmietany.