Barszcz ukraiński prosto z Ukrainy - barszcz na ogonie cielęcym
2021-03-29
średni
90 min
4
Barszcz ukraiński na Ukrainie ma tyle samo lub więcej odsłon jak w Polsce. Oto jeden z przepisów na barszcz ukraiński - prosto z Ukrainy - tym razem gotowany na ogonie cielęcym.
SKŁADNIKI
- ogon cielęcy,
- dwie cebule,
- 5 marchwi,
- 8 buraków,
- 5 ziemniaków,
- cztery pomidory,
- kawałek słoniny,
- ząbek czosnku,
- pół główki małej kapusty,
- olej słonecznikowy (maksymalnie pół szklanki)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do garnka wlać wodę i wrzucić cielęcy ogon i dwie cebule. Gotować wywar.
- Marchewkę pokroić w kostkę, buraki w zapałki, a ziemniaki obrać i pokroić na drobne kawałki.
- Na głęboką patelnię wlać olej słonecznikowy i dusić na nim warzywa.
- Na koniec dorzucić obrane pomidory.
- Podduszone warzywa wrzucić do wywaru.
- Kawałek słoniny rozbić w moździerzu na tłustą masę i dodać do tego rozdrobniony ząbek czosnku.
- Takie masło dodać do zupy i doprawić solą i pieprzem.
- Następnie dodać poszatkowaną kapustę.
- Gotować jeszcze 15 minut.
- Podawać z dodatkiem kwaśniej śmietany.