Barszcz ukraiński jarski: przepis na barszcz bez mięsa
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Barszcz ukraiński to zupa nadzwyczaj sycąca, gotowana na niesie, z fasolą. W wersji wegetariańskiej, bez mięsa jest równie smaczna, a źródłem białka jest gotowana w niej fasola.
SKŁADNIKI
- 3 buraki,
- 1 pęczek włoszczyzny,
- 3-4 ziemniaki,
- 3-4 pomidory,
- 3/4 szklanki fasoli,
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego i buraczanego
- 3/4 szklanki śmietany kremówki lub jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka masła,
- 1 łyżka mąki,
- 1 ząbek czosnku,
- koperek,
- sól, pieprz i cukier do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Namoczyć fasolę na noc. Jak zmięknie odcedzić i zalać 2-3 szklankami świeżej wody, gotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.
- Buraki, marchew, pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Zielone części włoszczyzny włożyć do garnka, dodać starte jarzyny, wlać 6 szklanek wody i gotować na małym ogniu.
- Pomidory pokroić, poddusić z łyżeczką masła i odrobiną wody. Przetrzeć przez sitko i dodać do warzyw.
- Pokrojone ziemniaki i kapustę dodać do zupy i gotować do miękkości.
- Na koniec wyjąć zieleninę, dodaj fasolę, cukier, pieprz i koncentraty pomidorowe.
- Utrzeć śmietanę z mąką i kilkoma łyżkami gorącej zupy, wlać do pozostałej zupy, zagotować, mieszając.
- Dodaj rozdrobniony czosnek i koperek.