Barszcz biały z sokiem z ogórków: pomysłowy przepis

Barszcz biały z sokiem z ogórków
Autor: Shutterstock Biały barszcz zakwaszany sokiem z ogórków kiszonych.
średni
50 min
4

Barszcz i zupa ogórkowa w jednym? Jak najbardziej - wypróbuj przepis na nietypowy barszcz biały z dodatkiem soku z kwaszonych ogórków! Zaletą tego barszczu jest to, że pasuje zarówno na co dzień, jak i na wielkanocny stół.

SKŁADNIKI

  • warzywa (marchewka, seler, pietruszka, cebula, czosnek)
  • gotowy zakwas
  • 10 dag boczku
  • 4 pęta kiełbasy
  • 8 jajek na twardo
  • sok z 1 słoika ogórków kwaszonych
  • przyprawy (sól, pieprz, majeranek, 2 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego)
  • 2-3 łyżki mąki
  • 2-3 łyżki śmietany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa obieramy, kroimy w mniejsze części i gotujemy pod przykryciem razem z czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym ok. 30 minut.
  • W tym czasie pokrojony boczek i kiełbasę podsmażamy na patelni, aby wytopił się tłuszcz.
  • Kiedy warzywa będą miękkie, zupę przecedzamy i dodajemy do wywaru sok z ogórków kwaszonych, boczek z kiełbasą oraz zakwas.
  • Gotujemy ok. 10 minut, a następnie zagęszczamy mąką. 2-3 łyżki mąki rozpuszczamy w chłodnej wodzie i wlewamy do barszczu, intensywnie mieszając.
  • Solimy do smaku, przyprawiamy pieprzem, dodajemy majeranek oraz 1-2 łyżki śmietany.
  • Podajemy razem z pokrojonymi w ćwiartki jajkami na twardo.