Barszcz biały - tradycyjny biały barszcz na żeberkach
2022-04-01
łatwy
60 min
4
Biały barszcz, smakowity i sycący, to klasyczne danie wielkanocne, ale podajemy go też przez cały rok. To danie robiły już nasze prababki i jest ono tak tradycyjne, jak tradycyjne są pisanki w koszyczkach świątecznych. Poznaj nasz przepis na barszcz na żeberkach, który zachwyci całą rodzinę.
SKŁADNIKI
- 100 gramów marchwi
- 100 gramów selera
- ząbek czosnku
- por
- 500 gramów żeberek
- 800 gramów białej kiełbasy
- 8 jajek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obierz warzywa i pokrój je na mniejsze kawałki. Umyj mięso, wrzuć do garnka razem z warzywami i zalej ok. 2 litrami zimnej wody. Zacznij gotować.
- Zbierz powstałą na wierzchu pianę, a następnie dodaj przyprawy (liść laurowy, sól, pieprz i majeranek).
- Dodaj zakwas i gotuj jeszcze przez jakiś czas. Z mąki i śmietany zrób zaprawkę (połącz, a następnie dolej wywaru i ponownie wymieszaj), by zabielić zupę.
- W międzyczasie ugotuj białą kiełbasę i jajka, a następnie pokrój je na ćwiartki.
Żurek czy barszcz biały? Która wielkanocna zupa jest lepsza?