Barszcz biały - tradycyjny biały barszcz na żeberkach

barszcz-bialy-z-kielbasa-tradycyjny-przepis
Autor: thinkstockphotos.com Biały barszcz to największy konkurent żurku na wielkanocnym stole
łatwy
60 min
4

Biały barszcz, smakowity i sycący, to klasyczne danie wielkanocne, ale podajemy go też przez cały rok. To danie robiły już nasze prababki i jest ono tak tradycyjne, jak tradycyjne są pisanki w koszyczkach świątecznych. Poznaj nasz przepis na barszcz na żeberkach, który zachwyci całą rodzinę.

Żurek czy barszcz biały? Która zupa wygra w wielkanocnym sporze

Biały barszcz z kiełbasą i ziemniakami

Wielkanocny barszcz biały - przepis à la Magda Gessler

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obierz warzywa i pokrój je na mniejsze kawałki.  Umyj mięso, wrzuć do garnka razem z warzywami i zalej ok. 2 litrami zimnej wody. Zacznij gotować.
  • Zbierz powstałą na wierzchu pianę, a następnie dodaj przyprawy (liść laurowy, sól, pieprz i majeranek).
  • Dodaj zakwas i gotuj jeszcze przez jakiś czas. Z mąki i śmietany zrób zaprawkę (połącz, a następnie dolej wywaru i ponownie wymieszaj), by zabielić zupę.
  • W międzyczasie ugotuj białą kiełbasę i jajka, a następnie pokrój je na ćwiartki.