Aromatyczna zupa z pieczonych lub grillowanych pomidorów: pomidorówka jakich mało!
2021-03-29

łatwy
40 min
4
Aromatyczna zupa z pieczonych lub grillowanych pomidorów to hit letnich obiadów. Gdy mamy pod ręką rozgrzanego grilla warto opiec na nim pomidory - zyskają na smaku i aromacie. Gdy nie dysponujemy grillem, możemy opiec dojrzałe pomidory w piekarniku - skondensujemy w ten sposób ich smak. A potem przygotujmy z nich aromatyczną zupę, idealnie smakującą z grzankami. Po prostu pycha i samo zdrowie!
SKŁADNIKI
- 4 łyżki masła
- 1 średnia czerwona cebula, drobno posiekana
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1,5 kg pieczonych lub grillowanych pomidorów
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 1 liść laurowy
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku o grubym dnie roztop masło. Dodaj cebulę i smaż przez 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż cebula zmięknie i lekko zrumieni. Dodaj sól i pieprz.
- Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj z cebulą. Gotuj 2 minuty, ciągle mieszając, aż pasta pomidorowa stanie się ciemniejsza.
- Dodaj pieczone lub grillowane pomidory, bulion, tymianek, liść laurowy i cukier. Doprowadź do wrzenia; dodaj więcej soli i pieprzu do smaku.
- Gotuj na wolnym ogniu od 35 do 40 minut, od czasu do czasu mieszając, aż smaki się połączą, a zupa nieco zgęstnieje. Zdejmij z ognia, dodaj zahartowaną wcześniej śmietanę.
- Usuń tymianek i liść laurowy. Zblenduj zupę zupę do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Podawaj z grillowanymi grzankami z serem, pokrojonymi w trójkąty, aby łatwiej je było moczyć w zupie.