Aromatyczna zupa z batatów i soczewicy - rozgrzewająca i wspierająca odporność
2022-02-13
łatwy
20 min
6
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Zupa z batatów i soczewicy zawiera mnóstwo zdrowego roślinnego błonnika, witaminy, mikroelementy oraz roślinne białko z soczewicy. Rozgrzewające przyprawy dodają jej aromatu i smaku, a także poprawiają naszą odporność.
SKŁADNIKI
- 700 g batatów
- 300 g soczewicy zielonej
- 5 cm kawałek imbiru
- 1 mała papryczka chili
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka curry
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy
- 1 puszka 400 g pomidorów krojonych bez skórki
- do posypania - garść prażonych orzechów oraz natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane bataty pokrój kostkę, wrzuć do garnka z grubym dnem, dodaj obrany, starty imbir i kurkumę, chili, grubo posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Wlej 2 łyżki oliwy. Smaż mieszając przez 5 minut, wsyp curry, wypłukaną soczewicę, wlej wodę i przypraw sosem sojowym.
- Gotuj przez ok. 35 minut, aż bataty i soczewica zmiękną. W razie potrzeby uzupełnij wodę, którą wchłonie soczewica.
- Na koniec dodaj pomidory razem z zalewą i gotuj jeszcze 10 minut. Podawaj zupę posypaną uprażonymi orzechami i posiekaną natką pietruszki.
Bataty, pataty, słodkie ziemniaki: co to jest? Właściwości batatów i zastosowanie kulinarne