Aromatyczna zupa z batatów i soczewicy - rozgrzewająca i wspierająca odporność

Aromatyczna zupa z batatów i soczewicy - rozgrzewająca i wspierająca odporność
Autor: Shutterstock Ta pełna smaku i sycąca zupa na pewno nie tylko poprawi odporność, ale i humor
łatwy
20 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Zupa z batatów i soczewicy zawiera mnóstwo zdrowego roślinnego błonnika, witaminy, mikroelementy oraz roślinne białko z soczewicy. Rozgrzewające przyprawy dodają jej  aromatu i smaku, a także poprawiają naszą odporność.

SKŁADNIKI

  • 700 g batatów
  • 300 g soczewicy zielonej
  • 5 cm kawałek imbiru
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 puszka 400 g pomidorów krojonych bez skórki
  • do posypania - garść prażonych orzechów oraz natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane bataty pokrój kostkę, wrzuć do garnka z grubym dnem, dodaj obrany, starty imbir i kurkumę, chili, grubo posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • Wlej 2 łyżki oliwy. Smaż mieszając przez 5 minut, wsyp curry, wypłukaną soczewicę, wlej wodę i przypraw sosem sojowym.
  • Gotuj przez ok. 35 minut, aż bataty i soczewica zmiękną. W razie potrzeby uzupełnij wodę, którą wchłonie soczewica.
  • Na koniec dodaj pomidory razem z zalewą i gotuj jeszcze 10 minut. Podawaj zupę posypaną uprażonymi orzechami i posiekaną natką pietruszki.
Bataty, pataty, słodkie ziemniaki: co to jest? Właściwości batatów i zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej