Aromatyczna zupa dyniowo-batatowa

2021-03-29
EZ
Zupy są świetne dla osób ochudzających się, bo doskonale zaspakajają głód na długie godziny
Autor: Shutterstock Talerz gorącej zupy to solidna dawka witamin!
łatwy
40 min
4

Gorące zupy są świetnym rozwiązaniem, gdyż szybko zaspokajają głód i sycą na dłużej. Pikantne przyprawy pobudzają metabolizm i wspomagają odchudzanie.

Przepis pochodzi z książki „Zawsze syci na diecie”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl lub zamówić pod nr tel.: 22 590 55 55.

SKŁADNIKI

  • duży batat
  • 500 g dyni
  • marchewka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 2 łyżki oliwy
  • 800 ml bulionu
  • 2 łyżki śmietany 18-proc.
  • łyżeczka curry
  • po 1/4 łyżeczki cynamonu, kuminu i słodkiej papryki 
  • sól
  • pieprz
  • pestki dyni do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrać i pokroić w kostkę dynię, marchewkę i batat. W garnku o grubym dnie zeszklić posiekaną cebulę, dodać zgnieciony czosnek, pokrojone wcześniej warzywa. Zamieszać, podsmażać przez kilka minut.
  • Pod koniec dodać starty imbir, curry, cynamon, kumin i paprykę, podsmażać jeszcze przez minutę, zalać bulionem. Gotować przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  • Zmiksować zupę na krem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać pestkami dyni (można je podprażyć na suchej patelni).
EZ