Aromatyczna zupa dyniowo-batatowa
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Gorące zupy są świetnym rozwiązaniem, gdyż szybko zaspokajają głód i sycą na dłużej. Pikantne przyprawy pobudzają metabolizm i wspomagają odchudzanie.
Przepis pochodzi z książki „Zawsze syci na diecie”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl lub zamówić pod nr tel.: 22 590 55 55.
SKŁADNIKI
- duży batat
- 500 g dyni
- marchewka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- 2 łyżki oliwy
- 800 ml bulionu
- 2 łyżki śmietany 18-proc.
- łyżeczka curry
- po 1/4 łyżeczki cynamonu, kuminu i słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- pestki dyni do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrać i pokroić w kostkę dynię, marchewkę i batat. W garnku o grubym dnie zeszklić posiekaną cebulę, dodać zgnieciony czosnek, pokrojone wcześniej warzywa. Zamieszać, podsmażać przez kilka minut.
- Pod koniec dodać starty imbir, curry, cynamon, kumin i paprykę, podsmażać jeszcze przez minutę, zalać bulionem. Gotować przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Zmiksować zupę na krem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać pestkami dyni (można je podprażyć na suchej patelni).