Aksamitna zupa z topinamburu i mleczka kokosowego - rewelacja!
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Aksamitna zupa krem z topinamburu i mleczka kokosowego to idealny sposób na wykorzystanie pysznego słonecznika bulwiastego. Mleczko kokosowe, czosnek cebula i chili dodają smaku i egzotycznego aromatu tej sycącej warzywnej zupie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Lunch w słoiku. Zdrowe dania do pracy. SPRAWDŹ!
SKŁADNIKI
- 50 dag topinamburu
- 20 dag cebuli
- 1 główka czosnku
- 3 łyżki oleju (najlepszy będzie olej z orzechów)
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 400 ml mleczka kokosowego
- mielona papryczka chili
- garść łuskanego słonecznika lub dowolnych orzechów
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w dorbną kostkę.
- Topinambur obrać i pokroić w półplasterki.
- W garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim czosnek i cebulę z dodatkiem cukru i soli. Dołożyć topinambur. Całość podsmażyć przez ok. 3 minuty, mieszając.
- Wlać 500 ml gorącej wody, dodać rozmaryn, gotować pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
- Wlać mleczko kokosowe, zupę dokładnie zmiksować. Zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz chili.
- Podawać z uprażonymi ziarnami słonecznika lub rozdrobnionymi, uprażonymi orzechami.