Znalazłam sposób, by omlet stał się sycący na długie godziny. Wystarczy jeden nietypowy składnik
Dieta wegetariańska
Omlet to jedno z najprostszych i najbardziej pożywnych dań na śniadanie. Jednak za sprawą jednego nietypowego dodatku, można zamienić go w sycący posiłek, który dostarczy energii na długie godziny. Bread Omelette, inspirowany kuchnią indyjską, to aromatyczna i pełnowartościowa wersja klasycznego omletu.
Omlet z chlebem – wyjątkowy sposób na poranny głód
Bread Omelette, czyli omlet z dodatkiem chleba, to przepis pochodzący z kuchni indyjskiej. W tej wersji kromki pieczywa są nasączane masą jajeczną z dodatkiem przypraw i warzyw, a następnie smażone na patelni. Danie jest nie tylko sycące, ale też bardzo aromatyczne, dzięki przyprawom takim jak kurkuma i kumin. To idealny sposób na udany początek dnia.
Zobacz również:
Nie kupuję chleba, piekę go sama. Z tym przepisem praktycznie robi się sam
Błyskawiczny chleb orkiszowy bez wyrabiania
Zdrowy chleb żytni na zakwasie. Kluczowy jest czas wyrastania
Dlaczego warto spróbować Bread Omelette?
Ten przepis to więcej niż klasyczny omlet – dzięki dodatkowi chleba staje się pełnowartościowym posiłkiem, który można przygotować w zaledwie kilka minut. To także świetny sposób na wykorzystanie resztek pieczywa w kuchni. Omlet z chlebem można podawać z ulubionymi sosami, takimi jak ketchup, sos chili czy miętowy chutney, co czyni go daniem uniwersalnym.
Przepis na indyjski omlet z chlebem
SKŁADNIKI
- 2 jajka
- 2 kromki chleba
- 1 cebulka
- 1 mała marchewka
- 1 łyżka posiekanej kolendry lub natki pietruszki
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki mielonego kuminu
- Sól, pieprz do smaku
- Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę i marchewkę obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę.
- Kolendrę opłucz i posiekaj.
- Jajka wybij do miski i lekko ubij widelcem. Dodaj warzywa, przyprawy (kurkumę, kumin, sól, pieprz) i dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju.
- Wlej masę jajeczną i szybko rozprowadź ją równomiernie po powierzchni patelni.
- Połóż na masie dwie kromki chleba, lekko je dociśnij, by dobrze nasiąknęły masą jajeczną.
- Gdy omlet lekko się zetnie, odwróć kromki, aby nasączyły się z drugiej strony.
- Smaż z każdej strony przez około 2 minuty, aż jajka nabiorą złocistego koloru, a chleb będzie delikatnie chrupiący.
- Omlet z chlebem podawaj na gorąco, najlepiej z dodatkiem ketchupu, sosu chili lub miętowego chutneya.