Zapiekane jajka, które pokochasz. Szybki przepis na idealne śniadanie

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Nie masz pomysłu na śniadanie, a czas cię goni? Nie ma czym się stresować. W kilka minut możesz przyrządzić pyszne śniadanie dla całej rodziny, które zapewni wam poczucie sytości przez część dnia. Potrzebować będziecie zaledwie kilku składników, które zazwyczaj każdy może znaleźć w swojej kuchni.
Efektowne i szybkie śniadanie. To zachwyci każdego
Proste i smaczne śniadanie, które zachwyci swoją elegancją? Ten przepis sprawdzi się idealnie. Jajka pieczone z pomidorkami koktajlowymi i fetą w niesamowity sposób łączą ze sobą śródziemnomorskie smaki.
To danie jest niezwykle proste w przygotowaniu. Wystarczy zaledwie kilka składników i minimum wysiłku, niemal całą pracę wykonuje za nas tak naprawdę piekarnik. To danie można również w prosty sposób modyfikować dodając ulubione przyprawy, warzywa lub nawet kawałki chleba.
Pieczone jajka z pomidorkami i fetą to zdrowe i pożywne śniadanie. Jajka są bogate w białko, feta dostarcza wapnia, a pomidorki są pełne antyoksydantów (np. likopenu, który jest lepiej przyswajalny po podgrzaniu).
Jak można urozmaicić to danie? Dodatków co niemiara
Danie to jest podobne do szakszuki czy greckiej strapatsady. Jego smak jest delikatny i zasmakuje każdemu domownikowi. Jeśli chcemy urozmaicić to danie możemy dodać do niego płatków chilli czy odrobinę harissy.
Bez problemu dorzucić można również kawałki boczku czy podsmażonej kiełbasy chorizo. Jeśli jednak wolimy same warzywa, to świetnie sprawdzi się szpinak, jarmuż lub rukola dla większej ilości witamin.
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 80 g sera feta
- 2 łyżki śmietanki 30 proc.
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano lub tymianku
- Sól i pieprz do smaku
- Świeża bazylia lub natka pietruszki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek.
- Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i wrzucamy do naczynia żaroodpornego.
- Posypujemy oregano, solą oraz pieprzem.
- Dodajemy pokruszoną fetę.
- Wbijamy jajka.
- Dodajemy dookoła śmietankę.
- Pieczemy około 12-15 minut, aż do ścięcia się żółtek.
- Można posypać świeżą bazylią.