Zamiast na obiad, robię na śniadanie. Pyszne i sycące burgery z jajkiem to strzał w 10!

burger śniadaniowy
Autor: Shutterstock Burgery śniadaniowe z jajkiem sadzonym to najlepsze śniadanie na chłodne dni.
łatwy
15 min
2

Kiedy pogoda za oknem nie rozpieszcza, najlepiej smakują sycące i rozgrzewające potrawy. Od takiego dania warto zacząć dzień. Idealnie sprawdzi się burger śniadaniowy z jajkiem sadzonym, który zauroczy smakiem i doda energii. Poznajcie prosty i szybki przepis na wyśmienite burgery śniadaniowe wzbogacone jajkiem.

Co zawiera burger śniadaniowy?

W tym prostym przepisie na pełne smaku i energii śniadanie w postaci burgerów wykorzystuje się kilka składników. Są to produkty łatwo dostępne przez cały rok, ale burgery najlepiej smakują w chłodniejsze dni. Zamiast układać składniki na chlebie i zjeść kanapki, warto podać je jako wyśmienite burgery na ciepło w chrupiącej bułce.

Co jest potrzebne, aby zrobić domowe burgery śniadaniowe? Lista składników nie jest długa. Są to popularne produkty, które zwykle wykorzystuje się do przygotowania śniadania.

  • bułki do burgerów
  • jajka
  • boczek wędzony w plastrach
  • żółty ser w plastrach
  • sałata masłowa
  • sos – majonez, guacamole
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić burgery śniadaniowe z jajkiem?

Przepis na pełne smakowitych dodatków burgery na śniadanie nie jest trudny. Przygotowanie tego rozgrzewającego dania jest proste, szybkie i przyjemne. Burgery śniadaniowe z jajkiem są gotowe w nie więcej niż kwadrans. Dzięki temu można je zrobić w ciągu zwykłego tygodnia jeszcze przed wyjściem do pracy. Można je też zapakować i zabrać ze sobą na wynos.

Jak robi się burgery z jajkiem sadzonym na śniadanie? Z tym sprawdzonym przepisem zawsze się udają i smakują każdemu.

  • 1. krok – podgrzanie bułek
  • 2. krok – podsmażenie boczku
  • 3. krok – usmażenie jajek sadzonych
  • 4. krok – ułożenie burgerów śniadaniowych

Czym wzbogacić burgery śniadaniowe?

To podstawowy przepis na pyszne domowe burgery z jajkiem idealne na śniadanie. Można go modyfikować i dodawać inne składniki, które sprawią, że kanapki na ciepło będą smakować jeszcze lepiej. Warto eksperymentować i dodawać swoje ulubione produkty. Zamiast boczku można wykorzystać szynkę lub salami. Ser żółty można zastąpić twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem, a sałatę rukolą lub roszponką. To tylko kilka pomysłów na pyszne burgery śniadaniowe z jajkiem sadzonym.

SKŁADNIKI

  • 2 bułki do burgerów
  • 2 jajka
  • 4 plastry boczku
  • 2 plastry żółtego sera
  • 2 liście sałaty
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki sosu guacamole
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bułki przekroić na pół i podgrzać w piekarniku lub tosterze.
  • Rozgrzać patelnię i smażyć na niej plastry boczku, aż staną się złote i chrupiące. Przełożyć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Na tej samej patelni usmażyć jajka sadzone.
  • Doły bułek posmarować majonezem wymieszanym z sosem guacamole. Ułożyć liście sałaty, ser żółty i boczek. Na wierzchu ułożyć jajka sadzone i przykryć górą bułki.
  • Podawać od razu na śniadanie.
Jajka – zdrowie w skorupce
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej