Zamiast kanapek z szynką i serem, przygotuj te grzanki. Proste i eleganckie śniadanie

Dieta wegetariańska
Przepyszne i aromatyczne jajka z parmezanem i zieleniną podane na chrupiącej grzance. To danie to idealny pomysł na ciekawe śniadanie, które nie tylko świetnie smakuje, ale również nieziemsko wygląda. Ten przepis nie jest trudny w przygotowaniu, jednak prezentuje się zjawiskowo.
Niecodzienny pomysł na śniadanie. Smak i wygląd w jednym
Wspaniałe, proste i pięknie wyglądające śniadanie. Te jajka z chrupiącym parmezanem i zieleniną to idealny sposób na śniadanie, które jest ciekawą alternatywą dla zwykłych kanapek. Nie jest ciężkie w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie.
A co najlepsze, jeśli chcemy możemy nieco je zmodyfikować. Jeśli wolimy ostrzejsze smaki, bez problemu możemy dodać do naszych warzyw nieco płatków chili bądź odrobinę ostrego sosu. Sprawdzi się również dodatek papryki czy pomidorków. Jeśli nie możemy sobie wyobrazić posiłku bez mięsa możemy dodać do naszych grzanek również plaster ulubionej szybki.
To danie wygląda zjawiskowo a smakuje obłędnie. Jednak ważne jest, by do chrupiącej, serowej grzanki wykorzystać twardy ser. Miękkie będą zbyt szybko się topić i zamiast ciekawej grzanki możemy otrzymać na cóż... spalony kawałek sera.
Jeśli więc szukamy ciekawego pomysły na śniadanie, które zaskoczy naszą rodzinę, ten przepis sprawdzi się perfekcyjne. Śniadanie niczym z wykwintnej restauracji gotowe w zaledwie 20 minut.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- garść szpinaku
- garść jarmużu
- garść boćwiny
- 4 ząbki czosnku
- sok z 0,5 cytryny
- sól i pieprz
- chleb
- 70 g parmezanu
- 2 jajka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzewamy olej.
- Wrzucamy zieleninę i smażymy aż zwiędnie.
- Dodajemy posiekany czosnek i dokładnie mieszamy.
- Dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz.
- Na górę wbijamy jajka i smażymy pod przykryciem
- Rozgrzewamy patelnię.
- Na patelnię wysypujemy parmezan w kształcie dwóch kółek.
- Kiedy będzie chrupiący, przekładamy na talerz.
- =Chleb podpiekamy w 180 stopniach przez 5 minut.
- Składamy naszą kanapkę.
- Na chleb kładziemy ser, zieleninę, a na koniec jajka sadzone.
- Całość posypujemy solą i pieprzem.