Za tymi plackami przepadają i mali, i duzi. Tajny składnik sprawia, że smakują obłędnie

placki nadziewane czekoladą
Autor: Shutterstock Nadziewane placki to sposób na śniadanie na słodko. Smakują wybornie i znikają błyskawicznie.
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Placki na słodko to pomysł na smaczne śniadanie na ciepło. Usmażone według tego prostego przepisu skrywają pewną niespodziankę. W ich środku znajduje się czekolada, która pod wpływem ciepła staje się płynna. Danie prezentuje się efektownie i zrobi wrażenie na każdym. Poznajcie sprawdzony przepis na placki nadziewane czekoladą.

Z czego zrobić placki nadziewane czekoladą?

Do przygotowania rozpływających się w ustach placków nadziewanych wykorzystuje się proste i łatwo dostępne składniki. Można je kupić w wielu sklepach bez względu na porę roku. Lista składników nie jest długa. Być może wszystkie niezbędne produkty macie w domu i nawet wyjście do sklepu nie będzie konieczne.

Z czego więc zrobić wyborne słodkie placki z nadzieniem? Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich to produkty, z których robi się ciasto na placki. Druga obejmuje dwa rodzaje czekolady potrzebnej do zrobienia nadzienia.

  • składniki do placków – mąka pszenna, mleko, jajka, masło, cukier z prawdziwą wanilią, miód, proszek do pieczenia
  • składniki do nadzienia – czekolada mleczna, czekolada deserowa

Jak zrobić placki nadziewane czekoladą?

Przepis na pyszne placuszki z czekoladą w środku nie jest trudny. Wbrew pozorom ich przygotowanie w domowych warunkach jest łatwe i nie wymaga długich godzin w kuchni. Przepis składa się z trzech etapów. Dzięki temu, że czynności zostały dokładnie opisane pełne smaku placki z czekoladowym nadzieniem udadzą się już za pierwszym razem.

Jak więc robi się placki z czekoladą w środku? Aby usmażyć furę przepysznych placuszków ze słodkim nadzieniem, wystarczy postępować według tego sprawdzonego przepisu.

  • 1. krok – przygotowanie nadzienia czekoladowego
  • 2. krok – przygotowanie ciasta na placki
  • 3. krok – usmażenie placuszków z czekoladą w środku na patelni

Jak smażyć placki nadziewane czekoladą?

Pełne czekoladowego nadzienia placki to świetny pomysł na pyszne śniadanie na słodko. Placki smaży się na patelni bez dodatku tłuszczu. Najlepsza jest patelnia pokryta powłoką zabezpieczającą przed przywieraniem. Na mocno rozgrzaną patelnię nakłada się porcje ciasta i formuje okrągłe placki. Kiedy spód zacznie się rumienić, nakłada się krążki przygotowane z czekolady. Na koniec każdy placek z czekoladą na wierzchu uzupełnia się drugą porcją ciasta i smaży z obu stron, aż placuszki z czekoladowym nadzieniem zaczną się apetycznie rumienić.

SKŁADNIKI

  • placki:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • nadzienie:
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady deserowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obie czekolady połamać na mniejsze kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
  • Niedużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać porcje czekolady, formując okręgi wielkości placków. Wstawić do zamrażarki.
  • Do miski przesiać mąkę z cukrem z wanilią i proszkiem do pieczenia. Wymieszać.
  • Jajka zmiksować z mlekiem, miodem i roztopionym masłem.
  • Stopniowo wsypywać suche składniki i miksować na niskich obrotach, aż powstanie gładkie ciasto. Odstawić na 10 minut.
  • Na mocno rozgrzaną patelnię nakładać porcje ciasta i formować placki. Kiedy zaczną się rumienić od spodu, nałożyć czekoladowe krążki i przykryć drugą porcją ciasta. Smażyć z obu stron, aż nabiorą złotego koloru.
  • Podawać na śniadanie, jako deser lub słodką przekąskę.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej