Wlewam filiżankę do mąki. Te obłędne bułeczki zachwycają od pierwszego kęsa
Dieta wegetariańska
Pyszne bułeczki można zrobić samodzielnie. Chociaż w internecie nie brakuje przepisów na ten domowy wypiek, warto skorzystać z tej receptury. Upieczone według tego przepisu bułeczki są wyjątkowo dobre, puszyste i bardzo łatwe. Swój oryginalny smak i kolor zawdzięczają dodatkowi jednego nieoczywistego składnika. Zamiast wody czy mleka do ciasta dodaje się świeżo zaparzoną kawę. Jak zrobić bułeczki kawowe? Z tym przepisem jest to banalnie proste.
Z czego zrobić bułeczki kawowe?
Upieczenie domowych bułeczek z dodatkiem świeżo zaparzonej kawy jest bardzo łatwe. Lista składników, które niezbędne są do zrobienia ciasta, jest krótka. Znalazło się na niej tylko pięć produktów oraz cukier i sól. Wszystkie artykuły są dostępne w prawie każdym sklepie bez względu na porę roku. Część z nich zawsze jest w domu.
Aby upiec pyszne i puszyste bułeczki kawowe, potrzebnych jest tylko kilka prostych produktów. Lista obejmuje takie składniki jak:
- mąka pszenna
- świeżo zaparzona kawa rozpuszczalna lub mielona
- masło
- suche drożdże
- cukier
- sól
Jak upiec bułeczki kawowe?
Przepis na domowe bułki o smaku kawy nie jest trudny. To łatwy sposób na upieczenie obłędnych bułek, które zaskoczą oryginalnym smakiem i ciekawym aromatem. Dzięki temu, że ciasto przygotowuje się na bazie suchych drożdży, nie trzeba robić zaczynu i czekać, aż wyrośnie. Zrobienie ciasta jest więc szybsze i łatwiejsze. Wystarczy połączyć składniki w odpowiedniej kolejności i ciasto na bułki kawowe jest gotowe.
Jak więc robi się te pyszne bułeczki wzbogacone świeżo zaparzoną kawą? Przepis został podzielony na poszczególne kroki, co znacznie ułatwia pracę.
- 1. krok – zaparzenie i ostudzenie kawy
- 2. krok – wyrobienie ciasta z dodatkiem kawy i pozostałych składników
- 3. krok – odstawienie ciasta na bułeczki kawowe do wyrośnięcia
- 4. krok – uformowanie bułek i odstawienie ich do drugiego wyrośnięcia
- 5. krok – upieczenie bułeczek kawowych w piekarniku
Czym wzbogacić bułeczki kawowe?
To podstawowy przepis na pyszne domowe bułki z dodatkiem aromatycznej kawy. Można go modyfikować i dodawać różne składniki, które podkręcą smak domowego pieczywa. Przed wstawieniem blachy do piekarnika wierzch bułeczek można posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Sprawdzą się też różne pestki i nasiona. Bułeczki świetnie smakują z pestkami dyni czy słonecznika. Zdrowym dodatkiem jest siemię lniane i płatki owsiane. Smak bułeczek kawowych wzbogaci sezam lub czarnuszka.
SKŁADNIKI
- 370 g mąki pszennej
- 220 ml wrzątku
- 7 g suchych drożdży
- 2 i 1/2 łyżki roztopionego masła
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub świeżo zmielonej
- 3 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kawę zalać wrzątkiem i odstawić do zaparzenia, a następnie do ostygnięcia.
- Do miski przesiać 300 g mąki i wymieszać z suchymi drożdżami, cukrem i solą.
- Na środku zrobić wgłębienie i wlać kawę. Wymieszać.
- Dodać roztopione masło i wymieszać.
- Wsypać pozostałą mąkę i energicznie wyrobić gładkie ciasto.
- Uformować kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i krótko wyrobić. Podzielić na 12 równych części i uformować kulki. Lekko je spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do drugiego wyrośnięcia na 20 minut. Po tym czasie przełożyć bułeczki na drugą stronę i odstawić na kolejne 20 minut.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na śniadanie, kolację lub jako przekąskę w ciągu dnia.