Tosty ze śledziem i twarożkiem

2021-03-29
Tosty ze śledziem i twarożkiem
Autor: thinkstockphotos.com Do śledzi wyjątkowo pasuje ciemne pieczywo - pełnoziarniste lub razowe
łatwy
15 min
4

Tosty ze śledziem i twarożkiem - przepis na szybką i zdrową przekąskę. To bardzo proste, a zarazem niezwykle efektowne danie. Składniki tostów ze śledziem można modyfikować, dodawać świeżych ziół lub kiszonych warzyw. Sprawdź, jak zrobić tosty ze śledziem i twarożkiem według naszego przepisu.

Zobacz również: śledzie pod buraczaną pierzynką w piernikowym sosiesałatka śledziowo-śliwkowa oraz śledzie korzenne.

SKŁADNIKI

  • 6 filetów śledziowych w oleju (mogą też być w zalewie korzennej)
  • 6 kromek chleba tostowego (najlepiej pełnoziarnistego)
  • kubek (200 g) odtłuszczonego twarożku wiejskiego
  • pęczek szczypiorku
  • 6 pomidorów czereśniowych
  • sól
  • biały pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z kromek chleba wytnij krążki, opiecz je w tosterze lub w piekarniku.
  • Szczypiorek opłucz, otrzep z wody, posiekaj.
  • Wystudzone grzanki posmaruj twarożkiem, oprósz solą i pieprzem, posyp szczypiorkiem.
  • Na wierzchu połóż ciasno zwinięte płaty śledziowe, przymocuj je drewnianymi wykałaczkami, na każdą nabij po pomidorku.