Tosty ze śledziem i twarożkiem
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Tosty ze śledziem i twarożkiem - przepis na szybką i zdrową przekąskę. To bardzo proste, a zarazem niezwykle efektowne danie. Składniki tostów ze śledziem można modyfikować, dodawać świeżych ziół lub kiszonych warzyw. Sprawdź, jak zrobić tosty ze śledziem i twarożkiem według naszego przepisu.
Zobacz również: śledzie pod buraczaną pierzynką w piernikowym sosie, sałatka śledziowo-śliwkowa oraz śledzie korzenne.
SKŁADNIKI
- 6 filetów śledziowych w oleju (mogą też być w zalewie korzennej)
- 6 kromek chleba tostowego (najlepiej pełnoziarnistego)
- kubek (200 g) odtłuszczonego twarożku wiejskiego
- pęczek szczypiorku
- 6 pomidorów czereśniowych
- sól
- biały pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z kromek chleba wytnij krążki, opiecz je w tosterze lub w piekarniku.
- Szczypiorek opłucz, otrzep z wody, posiekaj.
- Wystudzone grzanki posmaruj twarożkiem, oprósz solą i pieprzem, posyp szczypiorkiem.
- Na wierzchu połóż ciasno zwinięte płaty śledziowe, przymocuj je drewnianymi wykałaczkami, na każdą nabij po pomidorku.