To mój ulubiony przepis na pastę jajeczną. Robię go przynajmniej raz w tygodniu

2025-02-25
Kinga Goldstein
To mój ulubiony przepis na pastę jajeczną. Robię go przynajmniej raz w tygodniu
Autor: Shutterstock.com To mój ulubiony przepis na pastę jajeczną. Robię go przynajmniej raz w tygodniu
łatwy
5 min
4

Dieta bezglutenowa

Pyszna, kremowa i idealna do kanapek. Pasta jajeczna z tuńczykiem to nie tylko świetny pomysł na ciekawe śniadanie, ale również idealna przekąska na imprezę czy drugie śniadanie. Nie ma więc na co czekać. Wystarczy chwycić za składniki i przygotować tą szybką pastę.

Pasta jajeczna z twistem. Dodaj do niej tę rybę

Pasta jajeczna jest bez wątpienia jednym z ulubionych smarowideł do kanapki. Dzięki dodaniu do niej tuńczyka otrzymamy przepyszną pastę, która zachwyci. Jajka są niezwykle uniwersalnym produktem, który można wykorzystać do wielu przepisów.

Nie da się zapomnieć również, że tuńczyk w puszce dostarczy nam wielu ważnych składników. Jest on bowiem bogaty w witaminę D, która przyczynia się do wzmocnienia kości i układu odpornościowego. 

Co warto wiedzieć o tuńczyku w puszce? O tym nie zapominaj

W nim znajdziemy również witaminę B6, która wpływa nie tylko na prawidłowe działanie układu nerwowego, ale też mięśni. Tuńczyk w puszce bogaty jest również w niacynę oraz tiaminę. Nie można jednak przesadzać, ponieważ tuńczyk w puszce może zawierać ogromne ilości rtęci i nie powinno się jeść go częściej niż 1-2 razy w tygodniu.

Jeśli chodzi o sam przepis, to jeśli chcemy, by zawierał on mniej kalorii możemy z powodzeniem zastąpić majonez dodając do pasty włącznie jogurt grecki czy naturalny. Jeśli chcemy bez problemu możemy dorzucić również posiekaną cebulkę do naszej pasty, by przenieść ją na kolejny poziom smaku.

SKŁADNIKI

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2 mniejsze ogórki kiszone
  • 4 jajka
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo i ich obrania.
  • Tuńczyka z puszki przekładamy na sitko i zostawiamy do odcieknięcia.
  • Natkę pietruszki drobno siekamy.
  • Ogórka kroimy w drobną kostkę.
  • Za pomocą widelca rozgniatamy jajka w misce.
  • Dodajemy tuńczyka, pietruszkę, jogurt i majonez.
  • Wszystko mieszamy, aż do powstania jednolitej masy.
  • Dodajemy ogórka i ponownie mieszamy.
  • Przyprawiamy do smaku.
Wytrawny placek z tuńczykiem i jajkami
Kinga Goldstein