Ten jesienny chlebek sprawdzi się też jako deser. Smakuje wyśmienicie
 
                  Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Ten chlebek świetnie się sprawdzi na śniadanie, kolację, a nawet na deser. Jest prosty w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie. Wystarczy kilka prostych składników, by przygotować ten aromatyczny chlebek dyniowy z czekoladą. A co najważniejsze? Jest on całkowicie bezglutenowy!
Idealny na śniadanie i na deser. Ten chlebek rozkocha każdego
Prosty i pyszny bezglutenowy chlebek, od którego pełną parą zawiewa jesienią. Ten dyniowy chlebek z czekoladą to idealny pomysł na śniadanie, kolację na nawet słodką przekąskę w ciągu dnia. Jest prosty w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie. A to wszystko niewielkim kosztem.
Dynia jest nieodmiennie kojarzona z jesiennym klimatem. W naszym chlebku jednak poza tym będzie dawać wilgotność i naturalną słodycz, sprawiając, że będzie on czymś pomiędzy ciastem a chlebem. Jeśli chodzi o czekoladę, to w prosty sposób nada ona głębi i będzie świetnie kontrastować z korzennymi przyprawami.
Nasz chlebek wychodzi miękki, puszysty i wilgotny. Jeśli chcemy możemy bez problemu regulować poziom słodkości naszego bochenka. Z tej ilości cukru, jaką podaliśmy wyjdzie on umiarkowanie słodki.
Jeśli chcemy możemy zastąpić jajko "siemiennym jajkiem" (1 łyżka zmielonego siemienia + 3 łyżki wody na 1 jajko) a mleko napojem roślinnym, dzięki czemu nasz bochenek będzie dodatkowo wegański. Zamiast oleju możemy natomiast sięgnąć po purée jabłkowe.
SKŁADNIKI
- 250 g purée z dyni
- 200 g mąki bezglutenowej uniwersalnej
- 100 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 80 ml oleju roślinnego
- 50 ml mleka
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki imbiru mielonego
- szczypta soli
- 100 g gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
- W misce mieszamy ze sobą mąkę, sodę, przyprawy, proszek i sól.
- W osobnej misce miksujemy jajka i cukier na puszystą masę.
- Dodajemy olej, mleko i dynię.
- Suche składniki przekładamy do mokrych i mieszamy.
- Dodajemy posiekaną czekoladę.
- Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Ciasto przelewamy do formy.
- Pieczemy około 55 minut.
 
             
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
        