Ten jesienny chlebek sprawdzi się też jako deser. Smakuje wyśmienicie

Ten jesienny chlebek sprawdzi się też jako deser. Smakuje wyśmienicie
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Ten chlebek świetnie się sprawdzi na śniadanie, kolację, a nawet na deser. Jest prosty w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie. Wystarczy kilka prostych składników, by przygotować ten aromatyczny chlebek dyniowy z czekoladą. A co najważniejsze? Jest on całkowicie bezglutenowy!

Idealny na śniadanie i na deser. Ten chlebek rozkocha każdego

Prosty i pyszny bezglutenowy chlebek, od którego pełną parą zawiewa jesienią. Ten dyniowy chlebek z czekoladą to idealny pomysł na śniadanie, kolację na nawet słodką przekąskę w ciągu dnia. Jest prosty w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie. A to wszystko niewielkim kosztem.

Dynia jest nieodmiennie kojarzona z jesiennym klimatem. W naszym chlebku jednak poza tym będzie dawać wilgotność i naturalną słodycz, sprawiając, że będzie on czymś pomiędzy ciastem a chlebem. Jeśli chodzi o czekoladę, to w prosty sposób nada ona głębi i będzie świetnie kontrastować z korzennymi przyprawami.

Nasz chlebek wychodzi miękki, puszysty i wilgotny. Jeśli chcemy możemy bez problemu regulować poziom słodkości naszego bochenka. Z tej ilości cukru, jaką podaliśmy wyjdzie on umiarkowanie słodki.

Jeśli chcemy możemy zastąpić jajko "siemiennym jajkiem" (1 łyżka zmielonego siemienia + 3 łyżki wody na 1 jajko) a mleko napojem roślinnym, dzięki czemu nasz bochenek będzie dodatkowo wegański. Zamiast oleju możemy natomiast sięgnąć po purée jabłkowe.

SKŁADNIKI

  • 250 g purée z dyni 
  • 200 g mąki bezglutenowej uniwersalnej
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 80 ml oleju roślinnego
  • 50 ml mleka 
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki imbiru mielonego
  • szczypta soli
  • 100 g gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
  • W misce mieszamy ze sobą mąkę, sodę, przyprawy, proszek i sól.
  • W osobnej misce miksujemy jajka i cukier na puszystą masę.
  • Dodajemy olej, mleko i dynię.
  • Suche składniki przekładamy do mokrych i mieszamy.
  • Dodajemy posiekaną czekoladę.
  • Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Ciasto przelewamy do formy.
  • Pieczemy około 55 minut.
Jesienne dynie
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej