Szakszuka z mikrofali to świetny pomysł na śniadanie. Gotowa w kilka minut

Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Szakszuka gotowa w zaledwie 10 minut? To możliwe! Z tym przepisem przygotujesz tę lubianą potrawę niezwykle szybki. Smaczna, zdrowa i niedroga - szakuszuka z mikrofalówki to świetny sposób na dobry początek dnia.
Prosta szakszuka w kilka minut. Aromatyczny sposób na śniadanie
Szakszuka od jakiegoś czasu cieszy się ogromną popularnością. I nic dziwnego. Pyszne pomidory, papryka i cebula, wszystko dokładnie przyprawione aromatycznymi przyprawami. A w nich gotują się jajka sadzone.
Sama nazwa szakszuka oznacza po arabsku "mieszankę" lub też "bałagan" co idealnie odwzorowuje to danie. Można bowiem dodać do niego najróżniejsze warzywa i zawsze wyjdzie naprawdę dobra.
Jej minusem jest jednak fakt, że dość długo się ją przygotowuje. Okazuje się jednak, że na to też jest sposób, a mianowicie szakszuka z mikrofalówki. Jest to znacznie uproszczony przepis klasycznej szakszuki, który jednak pozwala nam się nią rozkoszować po zaledwie kilku minutach.
Śniadanie dla 1 osoby. Wystarczy mikrofala
Jest to idealny sposób na pożywne śniadanie dla jednej osoby, kiedy jesteśmy w biegu, a nie mamy ochoty na kolejną kanapkę czy jajecznicę. Jej przygotowanie jest niezwykle proste i nie wymaga specjalnych umiejętności.
Trzeba jednak pamiętać o nakłuciu żółtka przed gotowaniem. W innym wypadku może ono niestety eksplodować podczas grzania w mikrofalówce, co nie tylko zepsuje nasz posiłek, ale również zapewni nam masę sprzątania.
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 200 ml passaty pomidorowej
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 czerwonej papryki
- 1 jajko
- sól i pieprz
- opcjonalnie: kolendra, zioła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Miseczkę, którą można podgrzewać w mikrofali smarujemy oliwą z oliwek.
- Dodajemy passatę, posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę.
- Dobrze doprawiamy.
- Na środku robimy wgłębienie, w które wbijamy jajko.
- Żółtko delikatnie nakłuwamy, by nie wybuchło.
- Przykrywamy całość folią aluminiową.
- Gotujemy przez minutę na najwyższej mocy.
- Jeśli po wyjęciu białko się nie ścięło, wstawiamy na kolejne 20 sekund