Szakszuka z mikrofali to świetny pomysł na śniadanie. Gotowa w kilka minut
                  Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Szakszuka gotowa w zaledwie 10 minut? To możliwe! Z tym przepisem przygotujesz tę lubianą potrawę niezwykle szybki. Smaczna, zdrowa i niedroga - szakuszuka z mikrofalówki to świetny sposób na dobry początek dnia.
Prosta szakszuka w kilka minut. Aromatyczny sposób na śniadanie
Szakszuka od jakiegoś czasu cieszy się ogromną popularnością. I nic dziwnego. Pyszne pomidory, papryka i cebula, wszystko dokładnie przyprawione aromatycznymi przyprawami. A w nich gotują się jajka sadzone.
Sama nazwa szakszuka oznacza po arabsku "mieszankę" lub też "bałagan" co idealnie odwzorowuje to danie. Można bowiem dodać do niego najróżniejsze warzywa i zawsze wyjdzie naprawdę dobra.
Jej minusem jest jednak fakt, że dość długo się ją przygotowuje. Okazuje się jednak, że na to też jest sposób, a mianowicie szakszuka z mikrofalówki. Jest to znacznie uproszczony przepis klasycznej szakszuki, który jednak pozwala nam się nią rozkoszować po zaledwie kilku minutach.
Śniadanie dla 1 osoby. Wystarczy mikrofala
Jest to idealny sposób na pożywne śniadanie dla jednej osoby, kiedy jesteśmy w biegu, a nie mamy ochoty na kolejną kanapkę czy jajecznicę. Jej przygotowanie jest niezwykle proste i nie wymaga specjalnych umiejętności.
Trzeba jednak pamiętać o nakłuciu żółtka przed gotowaniem. W innym wypadku może ono niestety eksplodować podczas grzania w mikrofalówce, co nie tylko zepsuje nasz posiłek, ale również zapewni nam masę sprzątania.
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oliwy z oliwek
 - 200 ml passaty pomidorowej
 - 1 ząbek czosnku
 - 0,5 czerwonej papryki
 - 1 jajko
 - sól i pieprz
 - opcjonalnie: kolendra, zioła
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Miseczkę, którą można podgrzewać w mikrofali smarujemy oliwą z oliwek.
 - Dodajemy passatę, posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę.
 - Dobrze doprawiamy.
 - Na środku robimy wgłębienie, w które wbijamy jajko.
 - Żółtko delikatnie nakłuwamy, by nie wybuchło.
 - Przykrywamy całość folią aluminiową.
 - Gotujemy przez minutę na najwyższej mocy.
 - Jeśli po wyjęciu białko się nie ścięło, wstawiamy na kolejne 20 sekund