Szakszuka z mikrofali to świetny pomysł na śniadanie. Gotowa w kilka minut

Szakszuka z mikrofali to świetny pomysł na śniadanie. Gotowa w kilka minut
Autor: Shutterstock.com Szakszuka z mikrofali to świetny pomysł na śniadanie. Gotowa w kilka minut
łatwy
5 min
1

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Szakszuka gotowa w zaledwie 10 minut? To możliwe! Z tym przepisem przygotujesz tę lubianą potrawę niezwykle szybki. Smaczna, zdrowa i niedroga - szakuszuka z mikrofalówki to świetny sposób na dobry początek dnia.

Prosta szakszuka w kilka minut. Aromatyczny sposób na śniadanie

Szakszuka od jakiegoś czasu cieszy się ogromną popularnością. I nic dziwnego. Pyszne pomidory, papryka i cebula, wszystko dokładnie przyprawione aromatycznymi przyprawami. A w nich gotują się jajka sadzone.

Sama nazwa szakszuka oznacza po arabsku "mieszankę" lub też "bałagan" co idealnie odwzorowuje to danie. Można bowiem dodać do niego najróżniejsze warzywa i zawsze wyjdzie naprawdę dobra.

Jej minusem jest jednak fakt, że dość długo się ją przygotowuje. Okazuje się jednak, że na to też jest sposób, a mianowicie szakszuka z mikrofalówki. Jest to znacznie uproszczony przepis klasycznej szakszuki, który jednak pozwala nam się nią rozkoszować po zaledwie kilku minutach.

Śniadanie dla 1 osoby. Wystarczy mikrofala

Jest to idealny sposób na pożywne śniadanie dla jednej osoby, kiedy jesteśmy w biegu, a nie mamy ochoty na kolejną kanapkę czy jajecznicę. Jej przygotowanie jest niezwykle proste i nie wymaga specjalnych umiejętności.

Trzeba jednak pamiętać o nakłuciu żółtka przed gotowaniem. W innym wypadku może ono niestety eksplodować podczas grzania w mikrofalówce, co nie tylko zepsuje nasz posiłek, ale również zapewni nam masę sprzątania.

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie: kolendra, zioła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Miseczkę, którą można podgrzewać w mikrofali smarujemy oliwą z oliwek.
  • Dodajemy passatę, posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę.
  • Dobrze doprawiamy.
  • Na środku robimy wgłębienie, w które wbijamy jajko.
  • Żółtko delikatnie nakłuwamy, by nie wybuchło.
  • Przykrywamy całość folią aluminiową.
  • Gotujemy przez minutę na najwyższej mocy.
  • Jeśli po wyjęciu białko się nie ścięło, wstawiamy na kolejne 20 sekund
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej