Soczewica z jajkami w koszulkach i kabaczkiem
2021-03-29

łatwy
0 min
4
Soczewica z kabaczkiem i jajkami w koszulkach to danie, którym można najadać się do syta bez szkody dla figury. Mówimy, jak je zrobić.
SKŁADNIKI
- kabaczek
- ½ szklanki soczewicy
- 2 jajka
- łyżeczka oliwy z oliwek
- około 1/2 łyżki octu winnego
- sól oraz pieprz do smaku
- tłuszcz do posmarowania blachy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kabaczek przekrój wzdłuż na pół. Oczyść z pestek i pokrój na cienkie plasterki.
- Poukładaj je na wysmarowanej tłuszczem blasze i wstaw do nagrzanego piekarnika – niech zarumienią się z obu stron.
- Soczewicę zalej wodą (około szklanki wody) i gotuj do miękkości (20-30 minut). Ugotowaną przypraw odrobiną soli, pieprzem, skrop oliwą.
- Do garnka wlać 3 szklanki wody, dodać ocet winny. Postaw na ogniu. Gdy woda zacznie wrzeć, wbij do niej całe jajka.
- Białko zetnie się wokół żółtka. Gotuj je około 3 minuty, a potem łyżką cedzakową wyjmij i przełóż na talerz.
- Na talerz wyłóż też soczewicę, obok ułóż plastry kabaczka.