Śniadanie długowieczności to zastrzyk zdrowia. Receptura pochodzi od narodu stulatków

śniadanie długowieczności
Autor: Shutterstock Na śniadanie zacznij jeść tę japońską zupę.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Japończycy wiedzą, co jest dobre i zdrowe. Już nie tylko sushi i ramen mają swoich fanów na całym świecie. Jedną z tradycyjnych potraw kuchni japońskiej jest zupa miso przyrządzana na bazie pasty ze sfermentowanej soi. W zupie jest mnóstwo smaku i aromatu. Ceniona jest także ze względu na pozytywny wpływ na zdrowie.

Co to jest zupa miso?

Miso-shiru to zupa należąca do tradycyjnej kuchni japońskiej. Jada się ją przez cały dzień jako część posiłku. Japończycy jedzą miseczkę pysznej zupy nawet na śniadanie. Jej podstawą jest bulion rybny dashi z dodatkiem pasty miso ze sfermentowanej soi oraz różnych składników, które zależą od pory roku, regionu i upodobań smakowych. Do zupy miso dodaje się więc tofu, wodorosty, warzywa i ryby. Główną zasadą gotowania zupy jest jest łączenie sezonowych składników w smakach intensywnych i łagodnych.

W języku japońskim „miso” oznacza „sfermentowaną fasolę”. Pasta uważana jest za dar od bogów zapewniający szczęście, zdrowie i długowieczność. Pierwsze wzmianki na temat miso pochodzą z IV w.p.n.e. Właśnie wtedy na terenach dzisiejszy Chin powstała receptura na przyprawę będącą mieszanką sfermentowanej soi, pszenicy, alkoholu i soli. Do Japonii przepis zawitał w VII wieku dzięki buddyjskim mnichom. Od tamtej pory udoskonalono proces fermentowania soi i powstało mnóstwo przepisów na zupę miso.

Właściwości zupy miso

Pasta miso, która jest jednym ze składników japońskiej zupy, poddawana jest fermentacji od trzech miesięcy do trzech lat. Sprawia to, że jest bogata w witaminy z grupy B, fosfor, potas, wapń, żelazo oraz bakterie kwasu mlekowego, przeciwutleniacze i enzymy. Zawiera aminokwasy i dostarcza dobrej jakości białka.

Zupa miso wspomaga budowanie odporności, wzmacnia florę jelitową i przyspiesza rekonwalescencję po przebytej infekcji. Jest pomocna w przyswajaniu składników odżywczych, wspomaga trawienie i może zmniejszyć ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory. Nie bez powodu zupa miso uważana jest za sekret długowieczności. Japończycy najrzadziej na całym świecie chorują na raka i dożywają sędziwego wieku.

Przepis na zupę miso

  • Przygotowanie zupy miso nie jest trudne. Każdy może ją ugotować w domowych warunkach i cieszyć się jej niebanalnym smakiem.
  • To szybki przepis na zupę miso. Czas przygotowania wynosi około 30 minut.
  • Wszystkie składniki, które są potrzebne do przygotowania domowej zupy z dodatkiem pasty miso są do kupienia w polskich sklepach. Oryginalne japońskie produkty można kupić w sklepach z azjatycką żywnością i internetowych delikatesach.
  • Zupa miso świetnie smakuje i jest sycąca z dodatkiem ryżu, makaronu ryżowego lub gotowanych ziemniaków.
  • Do zupy można dodać wodorosty wakame, pędy bambusa, posiekaną papryczkę chili lub kapustę pak choi.

SKŁADNIKI

  • 3 litry bulionu dashi
  • 1 kostka naturalnego tofu
  • 4 grzyby shitake
  • 1 cebula dymka ze szczypiorem
  • 2 łyżki pasty miso
  • 2 łyżki sosu sojowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bulion dashi wlać do garnka i zagotować. Odlać jeden kubek bulionu, dodać pastę miso i wymieszać. Wlać do garnka.
  • Dodać pokrojone w plasterki grzyby shitake, pokrojone w kostkę tofu i posiekaną dymkę ze szczypiorem. Wymieszać i gotować na średnim ogniu 5 minut. Garnek zestawić z ognia i wlać sos sojowy. Wymieszać.
  • Podawać z makaronem ryżowym lub ryżem.
Zupa krem z białych warzyw
Anna Szulc-Górska
więcej