Smakowite 5-minutowe serowe bajgle. Idealne na niskokaloryczne śniadanie

2024-03-22
Kinga Goldstein
Smakowite 5-minutowe serowe bajgle. Idealne na niskokaloryczne śniadanie
Autor: Shutterstock.com Szybkie bajgle serowe. Wystarczy kilka minut
łatwy
5 min
4

Dieta wegetariańska

Na śniadanie nie ma nic lepszego niż świeżutkie pieczywo. Niestety przygotowanie go zajmuje zazwyczaj całą masę czasu. Jednak ten przepis pozwoli nam cieszyć się świeżymy bajglami w zaledwie kilka chwil. Przygotowanie ich nie potrwa więcej niż kilka minut. Co więcej, będą nie tylko pyszne, ale również zdrowe.

Szybki przepis na bajgle

Świeże, domowe pieczywo na śniadanie to najlepsze co możemy zjeść o poranku. Niestety, zazwyczaj nie mamy na to czasu. Większość wypieków zawiera bowiem drożdże, którym trzeba pozwolić wyrosnąć. Okazuje się jednak, że można to obejść. Wystarczy wypróbować prostego przepisu na pyszne serowe bajgle. Przygotowuje się je w zaledwie kilka minut. Potrzebować będziemy do nich:

  • ser tarty
  • twaróg klinek
  • jajka
  • mąkę
  • sól
  • proszek do pieczenia

Serowe bajgle - jak zrobić?

Samo w sobie przygotowanie tych serowych wypieków jest niezwykle proste. Wystarczy wrzucić na miski twaróg, daw białka, jedno żółtko, mąkę, sól i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto następnie wykładamy na oprószony mąką blat i formujemy kulkę, dosypując w razie potrzeby mąki. Kolejnym krokiem będzie podzielenie ciasta na 4 części i uformowanie bajgli. Wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem i ewentualnie sypiemy sezamem. Bajgle muszą się piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni Celsjusza. I gotowe. Pyszne, serowe i świeżutkie bajgle są idealne do spożycia. Można je jeść z ulubionymi dodatkami

SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • 250 g twarogu klinek
  • 100 g tartego sera
  • 150 g mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • opcjonalnie sezam

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Twaróg wraz z dwoma białkami i jednym żółtkiem, mąką, solą, serem i proszkiem do pieczenia dokładnie mieszamy.
  • Masę przekładamy na stolnice oprószoną mąką.
  • Formujemy kulę, w razie potrzeby dodając mąki.
  • Ciasto dzielimy na 4 części.
  • Formujemy nasze bajgle.
  • Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Smarujemy żółtkiem i ewentualnie sypiemy sezamem.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w trybie góra-dół przez około 25 minut.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Kinga Goldstein