Smak zwykłej owsianki podkręcam tymi dodatkami. Jest pyszna, dobra na diecie i wspomaga odporność

owsianka z jabłkami i kurkumą
Autor: Shutterstock Do owsianki dodaj jabłka i tę przyprawę. To najlepsze śniadanie na chłodne ranki.
łatwy
10 min
2

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Owsianka to idealny sposób na zdrowy początek dnia. W sezonie zimowym warto wzbogacać ją dodatkami, które nie tylko podkręcą jej smak, ale i wzmocnią odporność oraz dostarczą cennych składników prozdrowotnych. Idealnym śniadaniem w chłodne dni jest owsianka z dodatkiem jabłka i kurkumy. Zobaczcie, jak ją zrobić i poznajcie prosty przepis.

Czy kurkumę można dodawać do płatków owsianych?

W tym przepisie na śniadanie w postaci zdrowej i rozgrzewającej owsianki główne role grają dwa dodatki. Są cenione nie tylko za smak, ale i pozytywny wpływ na zdrowie. Przygotowana według tego przepisu owsianka wzbogacona jest jabłkami i kurkumą. Te dwa składniki idealnie komponują się z płatkami owsianymi i tworzą smaczne danie na śniadanie.

Jabłka bogate są w witaminę C, która wspomaga pracę układu odpornościowego. Zapewnia dodatkową ochronę przed przeziębieniami i infekcjami, na które jesteśmy szczególnie narażeni na jesieni i w zimie. Jabłka wspomagają pracę układu pokarmowego. Z kolei kurkuma od lat wykorzystywana jest w medycynie naturalnej. Stanowi naturalny suplement diety, który pomaga zbudować odporność. Ma właściwości przeciwzapalne i pozytywnie wpływa na trawienie. Oba składniki wspierają metabolizm, więc pełną smaku owsiankę z jabłkami i kurkumą można jeść na diecie odchudzającej.

Jak zrobić owsiankę z jabłkami i kurkumą?

Przepis na pyszną i zdrową owsiankę z dodatkiem jabłek i kurkumy nie jest trudny. To smaczne śniadanie robi się błyskawicznie, więc można je zjeść rano w domu jeszcze przed wyjściem do pracy. Lista składników, które niezbędne są do przygotowania płatków owsianych w tej wersji, jest krótka. Wszystkie produkty są w sklepach przez cały rok, ale owsianka z tymi dodatkami najlepiej smakuje w chłodne dni.

Jak przygotować dwie porcje smacznej owsianki wzbogaconej jabłkami i kurkumą? To łatwe zadanie, które nie powinno zająć więcej niż 10 minut.

  • 1. krok – pokrojenie jabłek
  • 2. krok – zagotowanie mleka z jabłkiem, płatkami owsianymi, rodzynkami i przyprawami
  • 3. krok – wymieszanie owsianki z miodem
  • 4. krok – przełożenie owsianki do miseczek i udekorowanie jabłkiem oraz dodatkami

Jak podawać owsiankę z jabłkami i kurkumą?

Pełna zdrowia owsianka z dodatkiem jabłek i kurkumy to świetny pomysł na rozpoczęcie dnia. To wyborne danie na śniadanie jest pyszne, ma obłędny aromat i rozgrzewa w chłodne poranki. Syci na wiele godzin, poprawia humor i dodaje energii.

Porcje owsianki z jabłkami i kurkumą można dodatkowo wzbogacić innymi produktami. Płatki owsiane przygotowane według tego przepisu warto posypać posiekanymi orzechami, kakao lub startą gorzką czekoladą.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mleka krowiego lub roślinnego
  • 1 szklanki płatków owsianych
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka miodu
  • dwie szczypty kurkumy
  • szczypta cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jedno jabłko zetrzeć na tarce, a drugie pokroić w kostkę.
  • Mleko przelać do rondelka i zagotować. Dodać starte jabłko i gotować na małym ogniu 2 minuty.
  • Wsypać płatki owsiane i rodzynki. Doprawić kurkumą i cynamonem. Wymieszać i gotować 3 minuty.
  • Rondelek zestawić z ognia i dodać miód. Wymieszać.
  • Owsiankę przełożyć do miseczek. Na wierzchu ułożyć pokrojone w kostkę jabłko. Dodatkowo można posypać orzechami, cynamonem lub kakao.
  • Podawać na śniadanie.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej