Smak zwykłej owsianki podkręcam tymi dodatkami. Jest pyszna, dobra na diecie i wspomaga odporność
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Owsianka to idealny sposób na zdrowy początek dnia. W sezonie zimowym warto wzbogacać ją dodatkami, które nie tylko podkręcą jej smak, ale i wzmocnią odporność oraz dostarczą cennych składników prozdrowotnych. Idealnym śniadaniem w chłodne dni jest owsianka z dodatkiem jabłka i kurkumy. Zobaczcie, jak ją zrobić i poznajcie prosty przepis.
Czy kurkumę można dodawać do płatków owsianych?
W tym przepisie na śniadanie w postaci zdrowej i rozgrzewającej owsianki główne role grają dwa dodatki. Są cenione nie tylko za smak, ale i pozytywny wpływ na zdrowie. Przygotowana według tego przepisu owsianka wzbogacona jest jabłkami i kurkumą. Te dwa składniki idealnie komponują się z płatkami owsianymi i tworzą smaczne danie na śniadanie.
Jabłka bogate są w witaminę C, która wspomaga pracę układu odpornościowego. Zapewnia dodatkową ochronę przed przeziębieniami i infekcjami, na które jesteśmy szczególnie narażeni na jesieni i w zimie. Jabłka wspomagają pracę układu pokarmowego. Z kolei kurkuma od lat wykorzystywana jest w medycynie naturalnej. Stanowi naturalny suplement diety, który pomaga zbudować odporność. Ma właściwości przeciwzapalne i pozytywnie wpływa na trawienie. Oba składniki wspierają metabolizm, więc pełną smaku owsiankę z jabłkami i kurkumą można jeść na diecie odchudzającej.
Jak zrobić owsiankę z jabłkami i kurkumą?
Przepis na pyszną i zdrową owsiankę z dodatkiem jabłek i kurkumy nie jest trudny. To smaczne śniadanie robi się błyskawicznie, więc można je zjeść rano w domu jeszcze przed wyjściem do pracy. Lista składników, które niezbędne są do przygotowania płatków owsianych w tej wersji, jest krótka. Wszystkie produkty są w sklepach przez cały rok, ale owsianka z tymi dodatkami najlepiej smakuje w chłodne dni.
Jak przygotować dwie porcje smacznej owsianki wzbogaconej jabłkami i kurkumą? To łatwe zadanie, które nie powinno zająć więcej niż 10 minut.
- 1. krok – pokrojenie jabłek
- 2. krok – zagotowanie mleka z jabłkiem, płatkami owsianymi, rodzynkami i przyprawami
- 3. krok – wymieszanie owsianki z miodem
- 4. krok – przełożenie owsianki do miseczek i udekorowanie jabłkiem oraz dodatkami
Jak podawać owsiankę z jabłkami i kurkumą?
Pełna zdrowia owsianka z dodatkiem jabłek i kurkumy to świetny pomysł na rozpoczęcie dnia. To wyborne danie na śniadanie jest pyszne, ma obłędny aromat i rozgrzewa w chłodne poranki. Syci na wiele godzin, poprawia humor i dodaje energii.
Porcje owsianki z jabłkami i kurkumą można dodatkowo wzbogacić innymi produktami. Płatki owsiane przygotowane według tego przepisu warto posypać posiekanymi orzechami, kakao lub startą gorzką czekoladą.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mleka krowiego lub roślinnego
- 1 szklanki płatków owsianych
- 2 jabłka
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżka miodu
- dwie szczypty kurkumy
- szczypta cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jedno jabłko zetrzeć na tarce, a drugie pokroić w kostkę.
- Mleko przelać do rondelka i zagotować. Dodać starte jabłko i gotować na małym ogniu 2 minuty.
- Wsypać płatki owsiane i rodzynki. Doprawić kurkumą i cynamonem. Wymieszać i gotować 3 minuty.
- Rondelek zestawić z ognia i dodać miód. Wymieszać.
- Owsiankę przełożyć do miseczek. Na wierzchu ułożyć pokrojone w kostkę jabłko. Dodatkowo można posypać orzechami, cynamonem lub kakao.
- Podawać na śniadanie.