Smak pszennych bułeczek podkręć tymi 2 składnikami. Smakują zawsze i każdemu

bułeczki z boczkiem i serem
Autor: Shutterstock Do bułeczek dodaj te 2 składniki. W tej wersji smakują rewelacyjnie.
łatwy
30 min
4

Jak upiec pyszne domowe bułeczki? Wystarczy wybrać ten sprawdzony przepis. Doskonałe pszenne bułki zostały wzbogacone dwoma prostymi składnikami, które nadają im smaku oraz przyjemnego aromatu. Dzięki nim zwykłe domowe bułki zamieniają się w prawdziwe kulinarne dzieło. Przepis wcale nie jest taki trudny, jak mogłoby się wydawać. Zobacz, co dodać do ciasta i upiecz pyszne domowe bułeczki.

Z czego zrobić pszenne bułeczki?

Aby upiec pełne smaku domowe bułki pszenne, potrzebne są składniki, które łatwo kupić bez względu na porę roku, a ich cena nie przyprawia o zawrót głowy. Lista obejmuje siedem produktów, z czego przynajmniej połowę każdy zawsze ma w domu.

Sekretem smaku tego wybornego domowego pieczywa jest dodatek dwóch popularnych składników. Dodatkowe walory smakowe zapewnia wędzony boczek i starty żółty ser. To właśnie te produkty sprawiają, że bułeczki smakują tak pysznie.

Co jest więc potrzebne, aby upiec te smakowite domowe bułeczki wzbogacone żółtym serem i boczkiem? Do przygotowania ciasta na bułki używa się kilku prostych produktów.

  • mąka pszenna
  • woda
  • drożdże instant
  • boczek
  • ser żółty
  • cukier
  • sól

Jak zrobić bułeczki z boczkiem i serem?

Przepis na wyborne domowe bułeczki pszenne, których smak podkręca wędzony boczek i ser żółty, nie jest skomplikowany. Ciasto na bułki przygotowuje się na zaczynie drożdżowym. Oznacza to, że potrzebuje czasu, aby wyrosnąć. Należy pamiętać, aby woda była ciepła, a pozostałe składniki miały temperaturę pokojową.

Jak więc upiec te pyszne bułeczki, w których środku kryją się kostki boczku i wiórki żółtego sera? Postępując według przepisu krok po korku, bułeczki wyjdą pierwsza klasa i będą smakować każdemu.

  • 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
  • 2. krok – wyrobienie ciasta na bułki
  • 3. krok – dodanie do ciasta boczku i żółtego sera
  • 4. krok – odstawienie ciasta do wyrośnięcia
  • 5. krok – uformowanie bułeczek
  • 6. krok – upieczenie bułeczek z boczkiem i żółtym serem w piekarniku

Jak podawać bułeczki z boczkiem i serem?

Puszyste bułeczki z dodatkiem wędzonego boczku i żółtego sera są nie tylko pyszne. To uniwersalne domowe pieczywo, które idealnie komponuje się z wieloma różnymi potrawami i świetnie smakuje o każdej porze dnia. Pyszne bułeczki pszenne z tymi dwoma dodatkami odmienią codzienne śniadania i pasują do dań obiadowych. To idealne rozwiązanie na kolację. Bułeczki z boczkiem i serem można wykorzystać jako bazę do kanapek na wynos.

SKŁADNIKI

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 100 g startego żółtego sera
  • 100 g wędzonego boczku
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wodę przelać do miseczki i wsypać suche drożdże oraz cukier. Dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut.
  • Mąkę przesypać do dużej miski. Wsypać sól i wlać zaczyn drożdżowy. Wymieszać, a następnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
  • Do ciasta dodać starty żółty ser i pokrojony w drobną kostkę boczek. Wyrabiać kilka minut.
  • Uformować kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
  • Ciasto podzielić na równe części i uformować nieduże okrągłe bułeczki. Ułożyć je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 20 minut.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut, aż nabiorą złotego koloru.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na śniadanie, do obiadu lub na kolację.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej