Rozsmakuj się w indyjskich puri. Wystarczy kilka składników, by zrobić te chlebki

Rozsmakuj się w indyjskich puri. Wystarczy kilka składników, by zrobić te chlebki
Autor: Shutterstock.com Rozsmakuj się w indyjskich puri. Wystarczy kilka składników, by zrobić te chlebki
łatwy
5 min
8

Dieta wegetariańska

Pyszne i puszyste chlebki puri to idealny sposób na śniadanie. Cieszą się one ogromną popularnością w całych Indiach i nic w tym dziwnego. To naprawdę ciekawy przepis, który świetnie smakuje za każdym razem. Warto wypróbować te chrupiące z zewnątrz, ale mięciutkie w środku chlebki.

Indyjskie chlebki na każdą okazję. Do puri potrzeba zaledwie kilku składników

Pyszne i popularne w Indiach płaskie chlebki z mąki pszennej smażone na głębokim tłuszczu. Jest to idealne danie na śniadanie, specjalne okazje czy na grilla, jako zamiennik chleba.

Chlebki te są chrupiące z zewnątrz, ale wciąż miękkie w środku. Idealnie puszyste zasmakują każdemu domownikowi. A do ich przygotowania wystarczy dosłownie kilka składników. Mąka, cukier, olej, sól i woda - to wszystko, czego potrzebujemy, by móc przygotować przepyszne i puszyste puri.

W oryginalnym przepisie zamiast oleju używa się ghee, czyli masła klarowanego. Ghee cieszy się szczególną popularnością w kuchni indyjskiej i ajurwedyjskiej, gdzie cenione jest za swoją stabilność i wysoki punkt dymienia. Choć tak naprawdę, dodawanie oleju jest całkowicie opcjonalne.

Ten przepis pozwoli nam się rozkoszować wspaniałym chlebkiem bez konieczności długiego czekania, aż wyrośnie. Jedyne co może sprawiać trudność w tym przepisie to smażenie na głębokim oleju. Trzeba robić to niezwykle ostrożnie, by nie doprowadzić do wypadku.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 60 ml wody
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki oleju
  • sól
  • olej do głębokiego smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Miskę, cukier, olej i sól mieszamy dokładnie w misce.
  • Dodajemy stopniowo wodę i mieszamy, aż do osiągnięcia gładkiego ciasta.
  • Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.
  • Dzielimy na 8 kulek.
  • Każdą kulkę rozwałkowujemy w okrąg.
  • W dużym garnku o grubych ściankach rozgrzewamy olej.
  • Wkładamy pojedynczo nasze puri, ostrożnie polewając je gorącym olejem.
  • Smażymy przez 30 sekund i obracamy.
  • Odsączamy na papierowym ręczniku.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej