Pyszny chleb wiejski piekę tylko tak. Bije na głowę te ze sklepu i piekarni

Dieta wegetariańska
Jest pyszny, miękki w środku i ma chrupiącą skórkę. Chleb wiejski to najlepsze pieczywo, które z łatwością można upiec w domowych warunkach. Doskonale smakuje o każdej porze dnia i pasuje do każdego posiłku. Zobaczcie, jak zrobić obłędny domowy chleb wiejski, który zachwyci prostym przygotowaniem i wybornym smakiem.
Jaka mąka do chleba wiejskiego?
Domowy chleb wiejski jest wyjątkowo dobry. Charakteryzuje się chrupiącą i lekko przypieczoną skórką oraz miękkim i puszystym środkiem. Z jakiej mąki jest chleb wiejski? Ciasto chlebowe przygotowuje się z dwóch rodzajów mąki. Wiejski chleb robi się z mąki pszennej chlebowej typ 750 oraz mąki żytniej typ 720. Oba produkty są łatwo dostępne i można je kupić w wielu sklepach spożywczych.
Jak zrobić domowy wiejski chleb?
Przepis na wiejski chleb z chrupiącą skórką jest łatwy i szybki. Sekretem jego smaku są nie tylko składniki, ale i sposób przygotowania. Nie jest to trudne, ale wymaga nieco więcej czasu. Warto pamiętać, że do ciasta chlebowego potrzebna jest ciepła woda, a składniki wymagające chłodzenia powinny mieć temperaturę pokojową. Należy wcześniej wyjąć je z lodówki.
Jak więc upiec wyśmienity domowy chleb wiejski? Z tym przepisem jest to naprawdę proste. Pyszny chleb na drożdżach wychodzi już za pierwszym razem. To dobra pierwsza lekcja dla osób, które dopiero uczą się pieczenia chleba w domu.
- 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
- 2. krok – wymieszanie mąk z zaczynem i pozostałymi składnikami
- 3. krok – odstawianie ciasta na wyrośnięcia na pół godziny
- 4. krok – przemieszanie ciasta i odstawienie na pół godziny (czynność należy powtórzyć jeszcze raz)
- 5. krok – upieczenie wiejskiego chleba w piekarniku
Co dodać do chleba, żeby był pulchny?
Pyszny domowy chleb wiejski jest niezwykle puszysty i pięknie wyrasta na drożdżach. Aby bochenek był pulchny, wystarczy dodać do rozczynu drożdżowego jedną łyżeczkę cukru. Ten prosty składnik, który prawie każdy ma w domu, sprawi, że drożdże zaczną szybciej rosnąć. Ciasto chlebowe równo wyrośnie, a po upieczeniu chleb będzie puszysty. Dodatkowo zaczyn można połączyć z dwoma łyżkami mąki pszennej. Z kolei ten składnik przyspieszy wyrastanie zaczynu drożdżowego i zagęści go.
SKŁADNIKI
- 5 szklanek mąki pszennej chlebowej typ 750
- 3 szklanki ciepłej wody
- 1 i 1/2 szklanki mąki żytniej typ 720
- 15 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miseczki przełożyć pokruszone drożdże i wlać połowę ciepłej wody. Wsypać cukier i wymieszać, rozcierając drożdże. Odstawić na 10 minut.
- Do dużej miski przesypać obie mąki i sól. Wlać zaczyn drożdżowy i pozostałą wodę. Wymieszać, a następnie wyrobić ciasto.
- Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
- Kiedy czas wyrastania minie, ciasto przemieszać łyżką i odstawić na kolejne 30 minut. Czynność powtórzyć jeszcze raz i odstawić ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C razem z żeliwnym garnkiem lub naczyniem żaroodpornym, w którym chleb będzie się piekł.
- Z ciasta uformować bochenek wielkości naczynia, posypać mąką i naciąć wierzch. Przełożyć na papier do pieczenia. Ostrożnie przełożyć do gorącego naczynia i przykryć pokrywką. Piec 30 minut.
- Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C, zdjąć pokrywkę i piec około 25 minut.
- Chleb wyjąć z piekarnika, ostrożnie wyjąć z naczynia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację.