Puszyste bułeczki z dodatkiem tego składnika to śniadaniowy hit. Są łatwe i zawsze się udają

Dieta wegetariańska
Żadne bułki ze sklepu czy piekarni nie dorównają tym, które zrobi się samodzielnie w domu. Jak się okazuje, nie jest to wcale takie trudne. Najlepszym tego przykładem jest ten przepis. Puszyste bułeczki z dodatkiem jednego nieoczywistego składnika zachwycają łatwym przygotowaniem i znakomitym smakiem. Oto prosty przepis na znakomite bułeczki na majonezie.
Do czego można dodać majonez?
Majonez to uniwersalny produkt, który zawsze warto mieć w lodówce. To nie tylko doskonała baza do przygotowania pysznych sosów do sałatek. Można wykorzystać go w najróżniejszych potrawach wytrawnych, a nawet w słodkich wypiekach. Mało kto wie, że majonez to świetny składnik domowego pieczywa. Idealnie sprawdzi się w pysznych bułeczkach, na które przepis znajdziecie poniżej. Dodany do ciasta na bułeczki majonez zapewnia puszystą konsystencję i odpowiednią wilgotność. Bułeczki na majonezie dłużej pozostają świeże niż pieczywo ze sklepu.
Z czego zrobić bułeczki majonezowe?
Do przygotowania ciasta na domowe bułeczki potrzebnych jest kilka składników. Są dobrze znane i często wykorzystuje się je w różnych przepisach kulinarnych. Lista składników nie jest długa i obejmuje łatwo dostępne produkty. Są dostępne przez cały rok.
Aby upiec pyszne i niezwykle puszyste bułeczki w domu, potrzebnych jest sześć składników i szczypta soli. Które produkty są niezbędne do przygotowania ciasta na wyśmienite domowe bułeczki?
- mąka pszenna
- mleko
- majonez
- świeże drożdże
- cukier
- szczypta soli
Jak zrobić bułeczki na majonezie?
Przepis na domowe bułki z dodatkiem majonezu jest łatwy. Ciasto na bułeczki wyrasta na świeżych drożdżach. Ten rodzaj ciasta rządzi się swoimi prawami. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, a mleko trzeba podgrzać. Ciasto potrzebuje też czasu, aby dobrze wyrosnąć.
Jak upiec pyszne domowe bułki na majonezie? Z tym przepisem jest to bardzo łatwe i nie wymaga skomplikowanych czynności. To świetna pierwsza lekcja dla osób, które dopiero uczą się piec domowe pieczywo. Te wyborne bułeczki zawsze się udają.
- 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
- 2. krok – wymieszanie składników suchych
- 3. krok – połączenie składników suchych z zaczynem, majonezem i pozostałymi składnikami
- 4. krok – odstawienie ciasta do wyrośnięcia
- 5. krok – uformowanie bułeczek
- 6. krok – upieczenie bułeczek na majonezie w piekarniku
SKŁADNIKI
- 600 g mąki pszennej
- 350 ml ciepłego mleka
- 60 g cukru
- 30 g świeżych drożdży
- 4 łyżki majonezu
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miseczki przełożyć pokruszone drożdże i wlać mleko. Wsypać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wymieszać, rozcierając składniki. Odstawić na 10 minut.
- Do większej miski wsypać mąkę, pozostały cukier i szczyptę soli. Wymieszać.
- Wlać zaczyn drożdżowy i dodać majonez. Wymieszać, a następnie wyrobić jednolite ciasto.
- Uformować kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką i chwilę wyrabiać. Następnie podzielić je na równe części i uformować okrągłe bułeczki.
- Bułeczki ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać z masłem, dżemem, miodem lub słodkim twarożkiem.