Puszyste bułeczki z dodatkiem tego składnika to śniadaniowy hit. Są łatwe i zawsze się udają

bułeczki na majonezie
Autor: Shutterstock, Shutterstock Do domowych bułeczek dodaj nietypowy składniki. Są pyszne, puszyste i smakują każdemu.
łatwy
90 min
4

Dieta wegetariańska

Żadne bułki ze sklepu czy piekarni nie dorównają tym, które zrobi się samodzielnie w domu. Jak się okazuje, nie jest to wcale takie trudne. Najlepszym tego przykładem jest ten przepis. Puszyste bułeczki z dodatkiem jednego nieoczywistego składnika zachwycają łatwym przygotowaniem i znakomitym smakiem. Oto prosty przepis na znakomite bułeczki na majonezie.

Do czego można dodać majonez?

Majonez to uniwersalny produkt, który zawsze warto mieć w lodówce. To nie tylko doskonała baza do przygotowania pysznych sosów do sałatek. Można wykorzystać go w najróżniejszych potrawach wytrawnych, a nawet w słodkich wypiekach. Mało kto wie, że majonez to świetny składnik domowego pieczywa. Idealnie sprawdzi się w pysznych bułeczkach, na które przepis znajdziecie poniżej. Dodany do ciasta na bułeczki majonez zapewnia puszystą konsystencję i odpowiednią wilgotność. Bułeczki na majonezie dłużej pozostają świeże niż pieczywo ze sklepu.

Z czego zrobić bułeczki majonezowe?

Do przygotowania ciasta na domowe bułeczki potrzebnych jest kilka składników. Są dobrze znane i często wykorzystuje się je w różnych przepisach kulinarnych. Lista składników nie jest długa i obejmuje łatwo dostępne produkty. Są dostępne przez cały rok.

Aby upiec pyszne i niezwykle puszyste bułeczki w domu, potrzebnych jest sześć składników i szczypta soli. Które produkty są niezbędne do przygotowania ciasta na wyśmienite domowe bułeczki?

Jak zrobić bułeczki na majonezie?

Przepis na domowe bułki z dodatkiem majonezu jest łatwy. Ciasto na bułeczki wyrasta na świeżych drożdżach. Ten rodzaj ciasta rządzi się swoimi prawami. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, a mleko trzeba podgrzać. Ciasto potrzebuje też czasu, aby dobrze wyrosnąć.

Jak upiec pyszne domowe bułki na majonezie? Z tym przepisem jest to bardzo łatwe i nie wymaga skomplikowanych czynności. To świetna pierwsza lekcja dla osób, które dopiero uczą się piec domowe pieczywo. Te wyborne bułeczki zawsze się udają.

  • 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
  • 2. krok – wymieszanie składników suchych
  • 3. krok – połączenie składników suchych z zaczynem, majonezem i pozostałymi składnikami
  • 4. krok – odstawienie ciasta do wyrośnięcia
  • 5. krok – uformowanie bułeczek
  • 6. krok – upieczenie bułeczek na majonezie w piekarniku

SKŁADNIKI

  • 600 g mąki pszennej
  • 350 ml ciepłego mleka
  • 60 g cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki majonezu
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miseczki przełożyć pokruszone drożdże i wlać mleko. Wsypać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wymieszać, rozcierając składniki. Odstawić na 10 minut.
  • Do większej miski wsypać mąkę, pozostały cukier i szczyptę soli. Wymieszać.
  • Wlać zaczyn drożdżowy i dodać majonez. Wymieszać, a następnie wyrobić jednolite ciasto.
  • Uformować kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką i chwilę wyrabiać. Następnie podzielić je na równe części i uformować okrągłe bułeczki.
  • Bułeczki ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać z masłem, dżemem, miodem lub słodkim twarożkiem.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej