Przepis na tę kanapkę przywiozła z Wietnamu moja przyjaciółka. Zachwyca swoim smakiem

Ta kanapka to prawdziwa klasyka ulicznego jedzenia w Wietnamie. I jest ku temu powód. Jest ona nie tylko przepyszna, ale również prosta do zrobienia. W niej znajdziemy mięso i masę marynowanych warzyw. Jak wiec przygotować banh mi?
Idealny pomysł na lunch. Kanapka, która zachwyci
Bahn mi to wywodząca się z Wietnamu kanapka, która cieszy się tam ogromną popularnością. Łączy ona w sobie francuskie oraz wietnamskie tradycje kulinarne. Zachwyca swoją chrupkością, pełnią smaku i idealnie zbalansowanymi połączeniami słodkości, kwasku i pikanterii.
Chrupiąca bagieta w połączeniu z marynowanymi warzywami, mięsem i sosami to idealne połączenie, które sprawdzi się jednakowo na śniadanie, lunch czy kolację. Klasyczna wersja tej kanapki ma w sobie wieprzowinę, jednak popularne są również warianty z kurczakiem, wołowiną, krewetkami i tofu. Co ciekawe, niektóre wersje tej kanapki mają w sobie pasztet, który nadaje jej kremowej konsystencji.
Eksperymentuj ze smakami. Możliwości jest całe mnóstwo
Bahn mi to świetny pomysł na domowy posiłek, ponieważ jej przygotowanie jest niezwykle proste. Co więcej, możemy przygotować większą ilość marynowanych warzyw i trzymać je kilka dni w lodówce. Warto również poeksperymentować ze składnikami i dodać to co lubimy, jak np. awokado czy inny rodzaj mięsa lub pieczywa - ciekawym pomysłem może być na przykład wykorzystanie bułki brioche.
SKŁADNIKI
- 2 bagietki
- 200 g mięsa lub tofu dla wersji wege
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- Marynowane warzywa:
- 1 średnia marchewka (starta w cienkie paseczki)
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- Dodatki: ogórek, kolendra, majonez, ostry sos, chili
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchewkę marynujemy w misce z octem ryżowym, cukrem i solą.
- Odstawiamy na minimum 15-20 minut, aby się zamarynowała.
- Mięso kroimy w cienkie plasterki.
- Mieszamy z sosem sojowym, cukrem, czosnkiem i olejem sezamowym.
- Całość podsmażamy na patelni.
- W rozgrzanym do 180 stopni piekarniku lekko podpiekamy bagietki.
- Rozcinamy wzdłuż, uważając, by nie przeciąć do końca.
- Bagietkę smarujemy majonezem i ostrym sosem.
- Nakładamy mięso.
- Dodajemy ogórek, marynowaną marchewkę, kolendrę i chili.